Dostupni linkovi

Češka: Stvoreni uslovi za ratifikaciju Lisabonskog sporazuma


Vaclav Klaus na sednici Ustavnog suda Češke
Vaclav Klaus na sednici Ustavnog suda Češke

Češki Ustavni sud doneo je odluku da je Lisabonski sporazum u skladu sa ustavom ove zemlje omogućivši tako njegovu ratifikaciju u parlamentu. Time je otklonjena šestomesečna blokada izjašnjavanja čeških parlamentaraca o ovom sporazumu jer je češki predsednik Vaclav Klaus, otvoreni protivnik dogovora iz Lisabona, podneo Ustavnom sudu tužbu tvrdeći da taj dokument narušava češki suverenitet.

Lisabonski sporazum nije suprotan Ustavu, odlučile su sudije češkog Ustavnog suda:

"Ustavni sud ispitao je ustavnost osam članova Lisabonskog sporazuma o kojima je gornji dom Parlamenta raspravljao pre nego što je to učinio o Sporazumu u celini. Ustavni sud je na osnovu toga svoju odluku formulisao na sledeći način: Lisabonski sporazum, na osnovu razmatranih članova, nije u suprotnosti sa češkim Ustavom," saopštio je danas sudija izvestilac Vojen Guettler na sednici u Brnu.

Sud je tako odbacio argumente euroskeptika češkog predsednika Vaclava Klausa, koji je Sporazum opisao kao zakon paralelan Ustavu koji narušava češki suverenitet. Češka Republika, koja preuzima predsedavanje Evropskom unijom 1. januara poslednja je od 27 članica Unije, kojoj je preostala ratifikacija Lisabonskog sporazuma, nakon što je Irska odbacila ovaj dokument na referendumu u junu.

"Odluka omogućava da oba doma Parlamenta nastave proces ratifikacije, ali ja ipak očekujem da i eksperti i javnost nastave debatu," rekao je češki premijer Mirek Topolanek, jednom češkom mediju.

Topolanek, čiji je kabinet odobrio Sporazum iz Lisabona, rekao je ranije da očekuje da dokument bude ratifikovan u prvom kvartalu sledeće godine. Međutim, nakon što Parlament potvrdi Lisabonski sporazum, mora takođe da ga potpiše i Klaus koji je, pak, ranije rekao da bi on mogao to da uradi samo nakon što bi taj dokument bio usvojen u Irskoj. Tako je njegov poljski kolega i takođe euroskeptik Leh Kačinski odložio potpisivanje Lisabonskog sporazuma na osam meseci, a irska vlada je sada pod pritiskom da održi drugi referendum, koji se očekuje sledeće godine.

Lisabonskim sporazumom, osim što se uklanjaju institucionalne prepreke za proširenje i omogućava lakše funkcionisanje Unije, uvodi se i odlučivanje dvostrukom većinom te smanjuje broj područja o kojima se odlučuje konsenzusom.

XS
SM
MD
LG