Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najpozitivnije izvješće do sada iz Haga


Serge Brammertz

Srbija još ne surađuje u potpunosti s Haagom no napravljen je bitan napredak u tom pravcu, prenosi novosadski "Dnevnik" od srijede dijelove izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, koje je list dobio na uvid u Bruxellesu.

"Tijekom razdoblja koji obuhvaća izvješće (druga polovica 2008.), Srbija je napravila bitan napredak u suradnji s uredom glavnog tužitelja", navodi se u prvom dijelu izvješća o suradnji, prenosi Hina pisanje Dnevnika.

"Nažalost, Brammertz nije u svom izvješću napisao da Srbija u potpunosti surađuje s Haagom, što je ključna rečenica za EU, odnosno za donošenje odluke 'dvadeset i sedmorice' o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i aktiviranju Prijelaznog sporazuma o trgovini sa Srbijom", navodi se.

Ipak, u najpozitivnijem izvješću o suradnji Beograda s Haagom otkako glavni tužitelji Tribunala podnose izvješće Vijeću sigurnosti UN, tužitelj Brammertz je napisao da su mu tijekom njegova posljednja posjeta Beogradu predstavljeni planovi za lociranje i uhićenje preostalih bjegunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Planiranje i koordiniranje akcija između različitih obavještajnih službi, što je u prošlosti bilo problematično, sada je poboljšano. Ipak, rad postojećih vlasti je iskompliciran zbog potrebe da se prevladaju nedostaci prethodnog vodstva BIA, posebno u području analitike i reagiranja na dobivene informacije", istaknuo je tužitelj u izvješću, a prenosi "Dnevnik".

Prema najavama lista, tužitelj Serge Brammertz je u svom izvješću, koje će predstaviti za nešto više od dva tjedna u Vijeću sigurnosti UN, najavio da bi prvostupanjske presude Anti Gotovini i Vojislavu Šešelju mogle biti izrečene u drugoj polovici sljedeće godine.
XS
SM
MD
LG