Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vladine mjere građanima ne pomažu


Zagreb, gradska tržnica

Jučerašnja izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kako bi se u kriznoj gospodarskoj situaciji trebalo štedjeti i na počastima prilikom pogreba hrvatskih branitelja izazvala je buru negativnih reakcija, osobito u braniteljskim udrugama. I poruke iz Vlade o dodatnom stezanju remena iritiraju prosječne hrvatske građane koji smatraju da štedjeti treba Vlada i oni koji imaju što, a sirotinja od "stisnutog remena odavno već jedva diše".

"Financijska kriza i mjere štednje najviše idu preko mojih leđa."

"Tko drugi ispašta nego građani i penzioneri koji su najugroženiji u ovom društvu."

"Ovi gore to neće ni osjetiti."

"Kao i uvijek sirotinja."

"Nemojte me ništa pitati, već pitajte Sanadera."

Doktor Guste Santini, neovisni ekonomski analitičar:

"Tko će platiti? Platit će oni sa niskim dohotkom. To vam je kao kada gledate more. Imate plimu i oseku. Dok ide plima, razina mora raste i pokriva sve veće rubne dijelove obale. U doba prosperiteta i oni najsiromašniji su nešto dobili. U doba krize oni će najviše izgubiti. To je na žalost jedna preraspodjela bogatstva. Krize su uvijek nosile preraspodjele. Za neke su bila i šansa, ali za veliku većinu su to gubitci."

Zanimljivo je da nam je velik broj jutros anketiranih Zagrepčana samo odmahnuo rukom i kazao kako o krizi i ne brinu jer ironično dodaju "kad ništa nemaš kriza ti ništa i ne može":

"Neka se oni brinu za krizu."

"U krizi se brine onaj koji ima, a onaj koji nema - i dalje živi od danas do sutra. Tako da se nemam za što brinuti."

"Mislim da je sada već zavladala jedna ravnodušnost."

"Već smo mi svašta prošli."

"Bojim se samo bolesti i ničega više."

"Mi smo prekaljeni. Prvo nas je sredio onaj sistem, pa sada ovaj."

"Ali mi plivamo dalje."

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izazvao je revolt, osobito braniteljskih udruga, jučerašnjom izjavom o mogućoj štednji i na pogrebima hrvatskih branitelja:

"Na pet pogreba dnevno, u raznim dijelovima Hrvatske, Vojska mora slati vod vojnika sa svim počastima, sa pucanjima, sa dnevnicama, sa svim onim što pogreb traži. To vam je do sada godišnje angažiralo 13.000 vojnika. Tu se može naći jedna ušteda."

Reagirale su gotovo sve braniteljske udruge, a neke za petak, ukoliko se Mesić ne ispriča, najavljuju i mirne prosvjede.

Tajnik Zajednice udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a, Tihomir Treščec:

"Reakcije su uznemirujuće i šokantne zbog onoga što je predsjednik izjavio. Znamo da je kriza, ali izjaviti tako nešto je stvarno besmisleno. A da li se predsjednik pita zašto se dnevno pokapa pet hrvatskih branitelja?"

Umjesto raznih vatrogasnih mjera, većina ekonomskih analitičara za izlazak iz krize predlaže okretanje proizvodnji i smatra da bi država trebala podmetnuti leđa krizi, a tek onda građani. Doktor Santini:

"Hrvatska vlada mora pristupiti štednji. Mi smo živjeli iznad svojih mogućnosti i sad polako račun dolazi na naplatu. To je jedan veliki i snažan rez koji će učiniti vlada. Nisam siguran da je to dovoljno jer mislim da to i dalje spada u red vatrogasnih mjera."

Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, doktor Ljubo Jurčić – teret krize past će na leđa građana:

"U svakom slučaju će pasti. Do sada Vlada nije izašla s mjerama kako zaustaviti pad proizvodnje. A ako nema mjera za zaustavljanje pada proizvodnje, padat će dohodak. Vlada pokušava rasporediti taj smanjeni dohodak, ali glavne mjere moraju biti kako zaustaviti pad proizvodnje i tako taj pad proizvodnje pretvoriti u rast proizvodnje. Za sada toga nema na vidiku iz naše Vlade."

Anketirani Zagrepčani:

"Vlada ništa ne čini. Ona samo kuka i plače. Njima je bitna Evropa, a kako građani žive - uopće ih ne interesira. Da ih interesira, nešto bi poduzeli. I što sada? Neke vatrogasne mjere za zamrzavanje plaća ničemu ne vode."

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG