Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Mesić se miješa u unutrašnje odnose u BiH


Milorad Dodik

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić već duže pokušava da se neprincipijelno miješa u unutrašnje odnose u BiH i da svojim političkim angažmanom usložnjava odnose BiH i RS sa Hrvatskom.

"Sigurno je da Mesić svojim političkim angažmanom ne doprinosi ni regionalnoj ni bilateralnoj stabilizaciji između BiH, RS i Hrvatske", izjavio je Dodik, komentarišući dolazak hrvatskog predsjednika u Tuzlu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH. Premijer RS je istakao da je za njega Mesićev dolazak u Tuzlu zanemarljiv i da ga ne smatra važnim.

“Stjepan Mesić taj način se postavio kao navijačka strana u BiH, ali takvo ponašanje za mene je bilo očekivano”, zaključio je Dodik, podsjetivši da je Mesić i ranije o RS davao, kako je rekao,“apsolutno nekorektne ocjene”.

RS ne prihvata 25. novembar kao Dan državnosti BiH

Osvrćući se na obilježavanje Dana državnosti BiH, Dodik je izjavio “da je veoma nekorektno što predstavnici međunarodne zajednice i vlade zemalja akreditovanih u BiH podržavaju obilježavanje 25. novembra kao Dana državnosti BiH, jer time omalovažavaju bh. institucije.”

Navodeći kako nijedna državna institucija nije donijela zakon kojim bi se u BiH 25. novembar obilježavao kao državni praznik, Dodik je istakao da se “taj datum ne može obilježavati kao Dan državnosti, jer je usko vezan za 29. novembar i bio je isključivo u funkciji priprema za osnivanje AVNOJ-a.”

“Pošto nema 29. novembra, nema ni 25. novembra, pa je njegovo obilježavanje vještačko izguravanje priče o nekom navodnom kontinuitetu državnosti, koji nije ni postojao", istakao je premijer Republike Srpske.

“Republika Srpska taj dan ne prihvata kao dan državnosti i samim tim on to ne može da bude, jer nema nijednog formalnog akta da bi se takvim proglasio", smatra Dodik.

Vlada RS će ipak dostaviti dokumentaciju Sudu BiH


U obraćanju novinarima u Banjoj Luci Dodik je takođe saopštio da će Vlada RS u srijedu ”na osnovu nezakonitog naloga Suda BiH koji joj je u četvrtak dostavljen”, dostaviti određenu dokumentaciju ovoj instituciji.


"Dostavićemo sutra traženu dokumentaciju, ali i dalje tvrdimo da je nalog nezakonit i da su prekoračena ovlašćenja, te da je to dio političkog pritiska organizovanog od stranaca koji pokušavaju da instrumentalizuju Tužilaštvo BiH i Sud BiH i iskoriste činjenicu da u njima rade strani tužioci i sudije, kako bi po ustaljenom principu disciplinovali određene institucije", izjavio je Dodik.

On je naveo da će Vlada RS dostaviti dokumente da bi pokazala da nema osnova u špekulacijama o nezakonitim radnjama, naglasivši da će, u isto vrijeme, preduzeti niz zakonitih mjera da odbrani svoj status i dignitet.

"Vlada RS juče je formirala radnu grupu predvođenu ministrom pravde RS koja će sačiniti podnesak, kojim će tužiti sve one koji su svojim izjavama i djelovanjem stvorili atmosferu koja je Tužilaštvo BiH dovela u poziciju da radi nezakonito", rekao je Dodik, istakavši da za to Vlada ima jasne podatke.

Odgovarajući na pitanje da li misli na prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, Dodik je rekao da on nije jedini i da je tu i zamjenik direktora Sipe Dragan Lukač, koji funkcioniše izvan zvaničnih struktura Sipe.

"I Lukač je dio grupe koja je radila na kriminalizaciji Vlade RS", dodao je premijer RS.

On je ocijenio da je apsurd da je tek što je počela gradnja RTV-doma već pokrenuta krivična odgovornost protiv RTRS-a, Vlade RS i izvođača.

Gregorijan će otići, a ja ostajem


Govoreći o Gregorijanu, Dodik je podsjetio da je on prošle godine "lagao u američkom Kongresu da RS štampa listiće za referendum, pozvao tužioca u svoj kabinet da bi mu naložio šta da radi, te da je pod plaštom okupljanja demokratske opozicije u Banjaluci okupio ljude koji prave zlo RS, lažno predstaljajući situaciju o svemu u Srpskoj".

Dodik tvrdi da je Gregorijan "u restoranu 'Golf`' u Sarajevu tim ljudima obećao kako će Vladu RS "smijeniti ili na drugi način dovesti u pitanje".

"Vidjećemo kako će to učiniti, jer je ovdje prošlo vrijeme moćnih stranaca, a došlo vrijeme moćnih lokalnih ljudi. Ja ne mislim da sam u potpunosti taj, ali moćan sam u smislu da ne dozvolim da se niko prema RS ne odnosi na tako kvaran način, kao što se odnosi Gregorijan, čija politika je obuhvatila mnogo loših poteza prema RS", naglasio je Dodik.

On je dodao da je jedini izvjestan rezultat da će Gregorijan otići iz BiH, a da će on ostati.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG