Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rupel traži ambasadorsko mjesto preko Suda


Dosadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel angažirao je odvjetnika kako bi dokazao da predsjednik države Danilo Tuerk nije imao pravo kad je odbio potpisati njegovo imenovanje za veleposlanika u Austriji, javili su u utorak slovenski mediji koji tvrde da bi "slučaj Rupel" mogao izazvati razmirice između predsjednika Tuerka i premijera Boruta Pahora.

Neki od sedam veleposlaničkih kandidata bivše Vlade, čija je rješenja za odlazak u inozemstvo Tuerk prošli tjedan odbio potpisati, obratili su se najpoznatijoj slovenskoj odvjetničkoj kući "Čeferinu", zatraživši pravno mišljenje o svojim radnim pravima, javili su slovenski mediji.

Među onima koji su se odlučili na taj korak su, kako navode, kandidat za odlazak u Beč Dimitrij Rupel i kandidat za veleposlanika u Njemačkoj Borut Trekman.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u utorak za Slovenski radio kako ne vjeruje da se odlazak na veleposlanički položaj može dobiti preko suda. Također je izjavio da diplomati koji odlaze u inozemstvo kao najviši zastupnici svoje države moraju uživati i povjerenje predsjednika države.

Po pisanju slovenskih medija zapleti oko bivšeg ministra vanjskih poslova mogli bi djelomice zakomplicirati odnos između Tuerka i novog premijera Pahora koji je najavio da će o slučaju veleposlaničkih kandidata, za koje Tuerk nije potpisao rješenja, Vlada raspravljati u četvrtak.

Poznato je da Pahor na Rupela gleda kao na istaknutu osobu iz doba slovenskog osamostaljivanja te da je nedavno izjavio kako Rupela, bez obzira na političke razlike, smatra primjerenim kandidatom za veleposlaničko mjesto.

Isto je prošli tjedan pri ispitivanju na vanjskopolitičkom odboru u parlamentu izjavio i Rupelov nasljednik na mjestu ministra Samuel Žbogar, ali je dodao da je to u rukama predsjednika države. Neki slovenski mediji nagađaju da bi za Rupela moglo biti zanimljivo neko od mjesta tzv. letećih veleposlanika, koja je najavio novi ministar Žbogar, a njima se kani osnažiti slovenska politika u regiji i u nekim međunarodnim ustanovama, poput Vijeća Europe.

XS
SM
MD
LG