Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ban Ki Moon – Eulex statusno neutralan


Generalni sekretar UN Ban Ki Moon je u svom izvještaju Savjetu sigurnosti UN-a naveo da će se sporazum od šest tačaka koji se odnosi na policiju, carinu, pravosudje, saobraćaj i infrastrukturu, granicu, srpsku kulturnu baštinu, primjenjivati na Kosovu do "uspostavljanja relevantnih mehanizama" koji će uslijediti.

U izvještaju se ističe da će Eulex "u potpunosti poštovati Rezoluciju 1244 Savjeta sigurnosti i djelovati pod nadležnošću i kroz okvir UN o statusnoj neutralnosti".

Generalni sekretar UN-a pozdravio odluku Srbije da prihvati dogovor o rekonstrukciji UNMIK-a. On je ukazao da su "rezultati postignuti u poštovanju nekih od šest tačaka, dok će za ostale biti potreban nastavak dijaloga".

Kao prvi od četiri aneksa pomenutom izvještaju dodato je saopštenje Vlade Kosova u kojem se navodi da ta država u cjelini odbacuju plan od šest tačaka i da se zalažu za brzo razmještanje Eulex-a, ali uz provodjenje Ahtisarijevog plana i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

XS
SM
MD
LG