Dostupni linkovi

Igmanska inicijativa upozorava na pogoršanje odnosa na Balkanu


Igmanska inicijativa uputila je danas otvoreno pismo vladama Hrvatske i Srbije u kom upozorava na pogoršanje odnosa medju zemljama zapadnog Balkana. U saopštenju piše da je to posebno zabrinjavajuće jer preti da promeni višegodišnji trend normalizacije medjudržavnih odnosa i njihovu izgradnju na evropskim standardima.
Zemlje koje nisu u stanju da kroz dijalog i mehanizme bilateralnih pregovora rešavaju svoje medjusobne probleme i sporove i koje pregrejanom retorikom pogoršavaju stanje u regionu rade na vlastitu štetu dezavuišući same sebe kao partnere i kandidate za ulazak u veliku zajednicu evropskih naroda, piše u saopštenju.
Igmanska inicijativa izrazila je očekivanje da vlade, pospešujući proces suočavanja sa prošlošću, kroz proces strpljivog
pregovaranja otklanjaju i prevazilaze sva otvorena pitanja koja su proizišla iz tragičnog raspada nekadašnje Jugoslavije i rata koji je pratio raspad.
Potpisnici pisma su kopredsednici Igmanske inicijative Vehid Šehić za Bosnu i Hercegovinu, Zoran Pusić za Hrvatsku, Branko Lukovac za Crnu Goru i Aleksandar Popov za Srbiju.
XS
SM
MD
LG