Dostupni linkovi

Višemilionske investicije neće biti dovedene u pitanje


Budva
Budva

Već smo izvještavali o tome da je globalna kriza ućutkala većinu gradilišta na do juče najvećem poligonu gradnje u Crnoj Gori - Budvanskoj rivijeri. Međutim, lokalna vlast i dalje očekuje da to neće usporiti izgradnju kapitalnih stambeno-hotelskih projekata čija je najavljena vrijednost milijardu eura.

Iako je ekonomska kriza prvenstveno pogodila građevinarstvo, to neće usporiti ili omesti najavljene višemilionske investicije u Budvi, kaže za naš radio potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović:

"Puno važnih investitora je već uveliko zakoračilo u svoje investicione faze, pa iako se to možda još uvijek ne vidi u okončanim projektima, dobili smo puno uvjeravanja i kroz lične kontakte i kroz formalnu korespodenciju, da su svi projekti koje smo najavljivali i dalje realnost."

Međutim, kako smo ranije izvještavali, većina gradilišta u Budvi je utihnula, a brojni građevinski radnici iz susjednih država kojima je Budva bila sinonim dobre zarade sada nemaju posla. Zvaničnici ipak kažu da se velike investicije ne dovode u pitanje. Tako je tokom nedavnog gostovanja na lokalnoj televiziji potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović ustvrdio da će promjena na tržištu nekretnina biti samo stimulans za velike strane investitore:

"Za one velike (investitore) mislim da će sada biti još više zainteresovani da kupuju zemlju jer će njena cijena biti realnija. Veliki projekti kao što su Jaz i Buljarica, čekali su jer niko neće da da 400 miliona, ili 500, ili milijardu samo za zemlju."

Marović tvrdi i da već najavljene projekte neće omesti globalne ekonomske turbulencije:

"Ja mislim da će sve velike investicije koje su najavljivane za Budvu apsolutno ostati u igri. Mirax privodi kraju prvu fazu gradnje, Metropol bi trebalo da do kraja ove godine zaključi ugovor o izgradnji prvog hotela sa sedam zvijezdica na čitavom Meditaranskom prostoru, treće, arapska kraljevska porodica i njen prijestolonasljednik ostaju apsolutno vezani za projekat Slovenske plaže, i taj projekat je u fazi razmjene papira i pripreme oba tendera. Naravno, očekujem i početak projekta u Bečićima koji je vezan za jednog bogatog ruskog investitora, koji je davno najavio izgradnju hotela Šeraton pored sadašnjeg odmarališta Naftagas."

U ovoj građevinskoj godini, koja se mjeri od juna do juna, budvanska vlast očekuje da će započeti izgradnja četiri velika stambeno hotelska projekta, na Zavali, Smokvici, Skočiđevojci i Spasu, precizira potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović:

"Mi se nadamo da je u ovoj godini realno da počne realizacija četiri velika projekta. Projekat na Zavali ide ka svom završetku, projekat izgradnje hotela Kempinski je sada u našim rukama, odnosno u rukama administracije kako bi se završili papiri, i taj projekat će takođe svoj kamen temeljac dočekati u ovog građevinskoj godini. Otpočeće izgradnja velikog hotelskog kompleksa na Skočiđevojci, a i na brdu Spas je spremno za izgradnju prvog golf kompleksa u Crnoj Gori.”

XS
SM
MD
LG