Dostupni linkovi

Srbija čeka poziv


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Srbija još nije dobila izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, ali prema informacijama kojima raspolaže, u njemu je sadržan dogovor Beograda i UN u šest tačaka i jasna definicija Euleksa kao statusno neutralne misije. Iz EU poručuju da treba da uvaži konstruktivnu ulogu Beograda u pregovorima sa Ujedinjenim nacijama.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić kaže da se još ne zna kada će o izveštaju Ban Ki Muna raspravljati Savet bezbednosti UN. On veruje da postoji puna politička volja svih zemalja koje su predstavljene u Savetu bezbednosti UN da se prihvati izveštaj generalnog sekretara, i da se potvrdi plan od šest tačaka. Iznoseći procenu da bi to moglo biti ove nedelje, on dodaje da je "Srbija spremna" i "čeka poziv":

"Počeo je proces cirkulisanja izveštaja generalnog sekretara. Još uvek ga zvanično nismo dobili, ali prema nezvaničnim informacijama koje imamo, on u potpunosti sadržava sve zahteve koje je u ovim pregovorima imala Srbija. Znači šest tačaka se tamo nalaze. Isto tako nalazi se i jasna definicija Euleksa, kao statusno neutralnog činioca,koji se obavezuje na potpuno poštovanje Rezolucije 1244 u okviru statusno neutralnog mandata, koji je propisan tom rezolucijom."

Jeremić kaže da je neslaganje albanske strane sa planom Ban ki Muna konstatovano u aneksu izveštaja:

"Meni je žao što na kraju ipak izgleda da će Priština biti jedina strana koja odbacuju ovaj dogovor. Iza dogovora stoje sve članice Ujednjenih nacija. Nažalost, vlasti u Prištini odlučile su da se po ovom pitanju izoluju, da ne prihvate, ali to njihovo neprihvatanje neće imati pravno obavezujući snagu pravno obavezujući efekat."

Uloga Beograda oko razmeštanja evropske misije na Kosovu već je dobila pozitivnu ocenu u evropskim krugovima. EU treba da uvaži konstruktivnu ulogu Beograda u vezi sa razmeštanjem Euleksa, kada bude odlučivala o daljim koracima u procesu pridruživanja Srbije EU i da ubrza taj proces. To je potvrdio šef protugalske diplomatije Luiš Amado, koji boravi u službenoj poseti Beogradu:

"Takođe od izuzetnog značaja je ta uska i dobra saradnja Srbije i Ujedinjenih nacija, po pitanju rešavanja Eulexa i smatram da je Srbija u tom smislu odigrala veoma konstruktivnu ulogu i mi ne možemo ostati indiferentni na sve to."

I dok se u aktulenoj Vladi Srbije izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije o razmeštanju misije Eulex, uz prihvatanje šest srpskih zahteva, smatra uspehom, bivši premijer Vojislav Koštunica poziva Vladu Srbije da "odustane od priznavanja Euleksa", jer se dolaskom te misije na Kosovo "krši Rezolucija 1244 UN":

"Priznavanjem Euleksa sadašnja vlast Srbije sama direktno krši Rezoluciju 1244, jer se u Rezoluciji izričito govori o uspostavljanju misije UN, koja će poštovati teritorijalni integritet Srbije.“

Dok bivši srpski premijer i lider Demokratske stranke Srbije ne odustaje od teze da se u Rezoluciji 1244 UN ne spominje uspostavljanje statusno neutralne misije Euleks, bivši radikal, a danas poslanik Srpske napredne stranke, Božidar Delić kaže da Srbija možda može da bude zadovoljna time što je obezbedila:

"Sada se postavlja pitanje na kom nivou će obezbediti i biti ta koordinacija i kako će oni sarađivati... Ja pozdravljam to da tamo gde su Srbi Ujedninjene nacije i dalje vode brigu o njima i po pitanju policije, sudstva i carina. Još je rano da budemo zadovoljni ali za neki umereni optimizam ima mesta. "

Na osnovu utiska koji se može steći izgleda da je Evropska unija uspela dobiti garancije od Sjedinjenih Država da se ne ugrožava postignuti dogovor unutar Saveta bezbednosti, kaže analitičar Vatroslav Vekarić:

"Činjenica da je taj plan pred usvajanjem na neki način to dokazuje. Ono što je teže predvidljivo a to je zaista kako će Priština sada reagovati, da li će tu biti nekih većih problema da li će doći u pitanje stabilnost vlade u Prištini, da li će biti demontracija i drugih oblika protesta, to je sada teško reći, odnosno kakve će biti posledice svega toga. Nešto će se od toga desiti sigurno, a da li će to ugroziti ovaj dogovor mislim da neće, bar kratkoročno."

Plan o šest tačaka o kome su postigli dogovor Beograd i UN odnosi se na policiju, pravosuđe, carine, granicu, zaštitu kulturnih i verskih objekata, kao i saobraćaj i telekomunikacije. Detalji plana nisu do sada objavljeni.

XS
SM
MD
LG