Dostupni linkovi

RUSIJA: Plaćenici iz SAD borili se za Gruziju


Rusija ima dokaze da su se državljani članica NATO-a, među kojima Sjedinjenih Država i Turske, borili na strani Gruzije u petodnevnom augustovskom ratu, izjavio je u utorak vodeći ruski istražitelj.
Visoki sigurnosni zvaničnik u Tbilisiju odbacio je tu izjavu i kazao je da po gruzijskom zakonu samo Gruzijci mogu služiti u oružanim snagama te zemlje.
Upitan da pruži listu zemalja za koje vjeruje da su slale borce u Gruziju, Aleksandar Baštrikin, direktor istražne komisije ureda državnog tužioca, izjavio je: "Amerika, Češka Republika, Čečenija, baltičke države, Ukrajina i Turska".
"To je bio prilično mali broj ljudi. Oni su uglavnom igrali sporedne uloge", izjavio je Baštrikin novinarima u drugom po velični ruskom gradu, St. Petersburgu.
On je izjavio da su neki obučavali gruzijske oružane snage. "Također je bilo dvoje snajperista, jedan iz Ukrajine i vjerujem jedna žena iz Latvije", kazao je.
On je izjavio da smatra prisustvo stranih snaga krivičnim djelom i da će potegnuti to pitanje na sastanku predstavnika Interpola.
Odgovarajući na Baštrikinove navode, Kakha Lomaia, zvaničnik Gruzijskog vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je Reutersu: "Zaista je teško davati komentare na takve izjave".
"Samo su gruzijski državljani u gruzijskoj vojsci i to je zakonska obaveza", kazao je.
"Izjava da se skoro pola svijeta borilo u našoj vojsci u augustu samo je fantazija onih u ruskom rukovodstvu koji nastoje opravdatri ubistva miroljubivog stanovništva", izjavio je Lomaia.
XS
SM
MD
LG