Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenski predsjednik u prvoj posjeti Hrvatskoj


Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u srijedu će, na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, boraviti u prvom službenom posjetu Hrvatskoj otkako je u studenome prošle godine izabran za predsjednika Slovenije.

Prvi službeni posjet Tuerka Hrvatskoj bit će nastavak dijaloga dvojice predsjednika započetog početkom godine u Sloveniji, prilikom prvog susreta Mesića i Tuerka u Otočcu ob Krki.

Tijekom tog prvog sastanka, dvojica predsjednika poslala su pomirljive poruke kako u hrvatsko-slovenskim odnosima ima otvorenih pitanja ističući da se ona mogu riješiti dijalogom uz međusobno poštivanje.

Među otvorenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije su dugogodišnji spor oko granice, NE Krško i dug Ljubljanske banke hrvatskim štedišama. Spor oko granice ponovno je došao u prvi plan kada je Slovenija u listopadu na međuvladinoj konferenciji o pristupanju RH u EU blokirala otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja hrvatskih pristupnih pregovora opravdavši svoj potez mišljenjem da Hrvatska u tim poglavljima prejudicira granicu.

Tuerk je u svojim izjavama tvrdio da je "Slovenija zainteresirana za napredovanje Hrvatske prema Uniji i to nije upitno".

Mesić i Tuerk ponovno su sastali početkom svibnja u

XS
SM
MD
LG