Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obamin ekonomski tim već spreman


Barack Obama

Očekuje se da će izabrani američki predsednik Barak Obama danas objaviti sastav svog ekonomskog tima, osoblje koje će imati veliki zadatak, da preusmeri jednu od najozbiljnijih kriza koja je pogodila ekonomiju SAD. Obama je već opisao ekonomski stimulativni plan o stvaranju 2,5 miliona novih radnih mesta u naredne dve godine.

Iako njegova administracija neće ući u Belu kuću do njegove inauguracije 20. januara, Obama je rekao da tim već radi na stvaranju snažnog dvogodišnjeg plana za oživljavanje posrnule američke ekonomije. Dvadeseti januar je naša šansa za novi početak sa novim rukovodstvom, idejama i reformama koji će stvoriti radna mesta i pokrenuti ekonomski rast, rekao je Obama:

"Vesti su ovog vikenda samo učvrstile činjenicu da smo mi u ekonomskoj krizi istorijskih razmera. Finansijska tržišta su sve uznemirenija. Između 5.000 i 40.000 radnika je prošle nedelje ostalo bez posla. To je najviše u poslednjih 18 godina. Sada rizikujemo da uđemo u spiralu dugova.“

U oktobru, u završnim danima izborne kampanje, Obama je najavio 175 milijardi stimulansa. Ali, njegova ocena za vikend, prva o ekonomskoj krizi od kako je pobedio 4. novembra, signalizira da se on priprema da znatno poveća iznos. Predlog za dvogodišnji stimulativni plan ukazuje na značajne napore. Ipak, Obama još nije izrekao krajnju cifru svog stimulativnog plana:

"Ja sam već uputio moj ekonomski tim da započne sa planom za ekonomski oporavak koji će značiti 2,5 miliona više radnih mesta do januara 2011. Plan je dovoljan za izlaženje u susret izazovima ekonomske krize sa kojom se suočavamo. Znam da stvaranje ovog plana neće biti lako. Ja ću tražiti podršku i Demokrata i Republikanaca i biću otvoren za sugestije sa obe strane. Ali ono što nije za diskusiju je potreba za neodložnom akcijom."

Obama je rekao da njegov tim još uvek radi na detaljima plana, ali da se on nada da će dvogodišnji nacionalni plan potpisati ubrzo pošto preuzme dužnost 20. januara.

XS
SM
MD
LG