Dostupni linkovi

Posljednji susret Buša s predsjednikom Rusije


Dmitrij Medvedev i Džordž Buš
Dmitrij Medvedev i Džordž Buš

Predsjednik SAD Džordž Buš sastao se u Limi posljednji put s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, izjavivši da je uprkos ozbiljnim nesuglasicama Vašingtona i Moskve saradnja između njih dvojice bila dobra.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je takođe da je imao dobru saradnju sa odlazećim američkim predsjednikom Džordžom Bušom uprkos velikim neslaganjima oko pojedinih pitanja.

"Generalno, uprkos snažno suprotstavljenih stavova, dobro smo sarađivali i nastavićemo taj posao",
rekao je predsjednik Medvedev poslije susreta sa Bušom na marginama samita članica Organizacije za ekonomsku saradnju Azijsko-pacifičkog regiona (APEC) koji se održava u prijestolnici Perua, Limi.

Podsjećajući da mu je ovo posljednji susret sa ruskim predsjednikom prije nego što 20. januara iduće godine napusti Bijelu kuću, Džordž Buš je rekao da se puno trudio da sa Medvedovom ostvari "srdačne odnose" bez obzira na njihova neslaganja.

"Postizali smo dogovore, ali je bilo i neslaganja. Pokušavao sam da uložim sve napore da postignemo srdačne odnose kako bismo mogli da radimo zajedno, a kada se ne bismo složili, mogli smo to da prevaziđemo na način koji je pun poštovanja prema našim nacijama", rekao je Buš.

Dvojica predsjednika su se saglasila da je neophodno da kanali komunikacije između Vašingtona i Moskve budu otvoreni i u budućnosti, prenio je Rojters.

Agencija je podsjetila da su se Buš i Medvedev susreli u okolnostima zategnutih odnosa dvije zemlje zbog namjere Sjedinjenih Američkih Država da izgrade protivraketni odbrambeni štit u istočnoj Evropi, ali i zbog kratkotrajnog ljetošnjeg rata između Rusije i Gruzije oko Južne Osetije. Ni jedan od predsjednika nije spomenuo Gruziju u kratkom obraćanju novinarima, prenijela je vašingtonska radio stanica "Glas Amerike."

Na marginama samita APEC razgovarali su također šefovi diplomatije Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Kondoliza Rajs. Ministar Lavrov je prenio da će zvaničnici dvije države u decembru imati konsultacije u vezi sa pitanjima vezanim za američki antiraketni odbrambeni sistem i strateško ofanzivno oružje.

"Sekretar (Rajs) je još jednom prenijela da će SAD pokušati da uzmu u obzir zabrinutost Rusije. Videćemo kako će stvari da se razvijaju",
rekao je Lavrov.

Moskva je prošle sedmice odbacila posljednje prijedloge iz Vašingtona oko američkog raketnog štita, poručujući da se nada da će uspjeti da naiđe na razumijevanje kod nove administracije novoizabranog predsjednika Baraka Obame, podsjetila je ruska državna novinska agencija Itar tass.

Rajsova i Lavrov su također razgovarali o sve većem problemu piraterije u vodama Somalije, i dogovorili se da borba protiv pirata treba da bude nastavljena i na kopnu, u saradnji sa legitimnom vladom istočnoafričke države.

"Razgovarali smo o potrebi da pojačamo naše napore u borbi protiv pirata u okviru mandata Vijeća sigurnosti UN. Treba da razmislimo koje bi korake Vijeće moglo da preduzme u tom pogledu", iznijela je Rajsova.

(Izvor: Fena)
XS
SM
MD
LG