Dostupni linkovi

Hilari Klinton prihvatila Obaminu ponudu


Hilari Klinton
Hilari Klinton

Senator iz Njujorka, Hilari Klinton, prihvatila je ponudu novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baraka Obame da bude državni sekretar u novoj američkoj administraciji, javio je "Njujork tajms".

Klinton je odlučila da napusti mjesto u Senatu i prihvati posao državnog sekretara SAD u novoj administraciji Baraka Obame, koji ju je porazio u trci za kandidata Demokratske partije na nedavno završenim predsjedničkim izborima.

"Ona je spremna", rekao je jedan od izvora za Njujork tajms.

On je dodao da je Klinton donijela odluku da postane državni sekretar nakon dodatnih razgovora sa Obamom o njenoj ulozi šefa američke diplomatije i njegovim planovima u vezi sa spoljnom politikom.

Izvor iz Demokratske stranke rekao je da bi Klinton na tu funkciju trebalo da bude imenovana, ali da se zvanično saopštenje očekuje 27. novembra, poslije praznika Dana zahvalnosti. Obama je obećao da će novi državni sekretar, predstavljati "svježu perspektiv\" u odnosima SAD sa ostalim članicama međunarodne zajednice.

Novi američki predsjednik, koji preuzima dužnost od Džordža Buša 20. januara, ranije je kritikovao republikansku administraciju za umanivanje američkog ugleda u svijetu. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana, koji se nalazi u posjeti SAD, podržao je izbor Klinton za šefa američke diplomatije i rekao da će ona biti dobro primljena u Evropi, prenose agencije.

(Izvor: Mina)
XS
SM
MD
LG