Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tržište kapitala u ozbiljnoj krizi


Nakon višegodišnje euforije na crnogorskom tržištu kapitala kada su rasle cijene akcija, čak i preduzeća pod stečajem, došlo je vrijeme krize i opšteg pada. Koliko je uzlet bio žestok, toliko je pad teži. Crna Gora je od prvog mjesta po rastu došla na među prvih pet po padu. Iza nje su samo Island, Ukrajina, Bugarska i Srbija.

Crnogorsko tržište kapitala je doživjelo značajan pad, međutim, to nije ništa neobično, već predstavlja sasvim normalnu fazu, rekao je za naš program menadžer Montenegro berze Nedjeljko Šuškavčević, komentarišući podatak da je crnogorsko tržište kapitala, koje je svojevremeno zauzimalo prvo mjesto na svjetskoj listi po rastu, sada doživjelo da bude među prvih pet po padu indeksa u ovoj godini. To se u Montenegroberzi objašnjava prirodom tržišta kapitala koje funkcioniše kao živi organizam koji se razvija, raste i ima svoje probleme. Problemi postoje da bi se rješavali , kaže Šuškavčević:

"Crnogorsko tržište kapitala je možda bilo tržište koje je bilo precijenjeno u određenom trenutku i ako vidimo taj trenutak kada je tržište bilo na vrhuncu i ovaj trenutak sad statistički je istina da govori da je jedno od tržišta sa najvećim padom. Međutim, ako uznemo neke realne vrijednosti to i nije tako drastičan pad. Vidimo da su i mnogo razvijenije berze, mnogo razvijenija tržišta, mnogo likvidnija sa mnogo većim obimom tržišnog materijala i sa firmama koje pojedinačno vrijede po nekoliko milijardi i koje ostvaruju dobitak od po nekoliko desetina ili stotina miliona na godišnjem nivou da su i ta tržišta značajno pala."

Sunovrat crnogorskog tržišta kapitala je počeo prije kulminacije globalne krize, odnosno traje već više od godinu dana za sada nema izgleda da će se ubrzo oporaviti. U prethodnom periodu povremeno su se mogle čuti procjene stručnjaka o mogućem roku trajanja negativnog trenda, međutim, kulminacija globalne krize je stavila tačku na sve prognoze. Dinamici života domaćeg tržišta kapitala samo su u posljednje vrijeme doprinijele obveznice koje je država emitovala na ime duga penzionerima. Izvršni direktor brokerske kuće "Finativa" Milena Kapa, opisujući domaće tržište kapitala, kaže da je stanje haotično:

"Stanje je krajnje krizno zato što nema velikog trgovanja na berzi jer svega nekih tridestak, četrdesetak hiljada je današnje stanje trgovine i to se pretežno trguje sa penzionim obveznicama koje i dalje drže jednu dosta jaku cijenu, s obzirom kako su njihove godine dopijeća i s obzirom da na njih ništa ne utiče ova kriza koja je sa ostalim hartijama. Tačno je da je crnogorsko tržišta kapitala počelo sa NEX i Montenegro berzom, da su bile na prvoj listi skokova njihovih indeksa pretprošle godine u odnosu na sva svjetska tržišta, a sada se nalaze među prvih pet koji su doživjeli ogroman pad."

Pad tržišta kapitala do sada je rezultirao zatvaranjem nekoliko brokerskih kuća. U "Finativa brokeru" do sada nijesu razmatrali takvu opciju, već, naprotiv, trenutno rade na proširenju svojih aktivnosti. Milena Kapa:

"Planiramo da smo u fazi osnivanja dilerskog društva. Mi se iskreno nadamo da će se popraviti stanje, počevši sa crnogorskim tržištem kapitala, jer ipak tu najveće poslovanje imamo, ali se iskreno nadamo da će se opet vratiti ono stanje koje je bilo 2007. godina kada su bili dosta veliki skokovi na berzi i da će svi kako mali tako i veliki investitori povratiti vjeru u crnogorsko tržište kapitala kako u naše tržište tako i u druga tržišta i samim tim da će se riješiti ovo mračno stanje."

Na berzi se ne razmišlja o zamrzavanju aktivnosti na određeno, a još manje o gašenju. Nedeljko Šuškavčević, menadžer Montenegro berze, kaže da je trenutno u toku kriza koja je sastavni dio života berze i tvrdi da je uvjeren da će se teška vremena uspješno prebroditi:

"Na tržištu kapitala ne razmišlja se o nekoj obustavi rada, već su to normalne stvari koje mi, doduše, nijesmo navikli jer smo tržište koje je relativno mlado, a na drugim tržištima su imali problema, međutim, problemi su za prevazilaženje, tako da se nadam da ćemo sve ovo izdržati, ne da se nadam, nego sam siguran u to. Daćemo sve od sebe, usmjerili smo sve snage i ovu krizu ćemo prevazići."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG