Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počelo suđenje generalu Zagorcu


Vladimir Zagorec (l) na početku suđenja u Zagrebu.

U Zagrebu je započelo suđenje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu kojeg se tereti da je, odlazeći s funkcije pomoćnika ministra obrane za logistiku nakon što je HDZ siječnja 2000. godine izgubio vlast, iz sefa ministarstva otuđio dvije kutije sa draguljima vrijednim najmanje 5 milijuna dolara.

„Ne osjećam se krivim“, kazao je očekivano Vladimir Zagorec nakon što mu je pročitana optužnica koja ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti i sticanje protupravne imovinske koristi od bar 5 milijuna američkih dolara.

Podjednako očekivano, njegov branitelj Zvonimir Hodak kaže kako se Zagorca sudi za događaj koji se – nije niti dogodio!


„Ne samo da sam čvrsto uvjeren da je događaj izmišljen, nego sam čvrsto uvjeren da ćemo to i dokazati u ovom postupku.“


Vladimir Zagorec je u drugoj polovici devedesetih godina bio pomoćnik ministra obrane za logistiku, i vjeruje se da zna mnogo o nestanku novca što ga je u vrijeme embarga na uvoz naoružanja hrvatska dijaspora početkom devedesetih slala za naoružavanje Hrvatske. Nakon odlaska iz Ministarstva obrane Zagorec je postao uspješan poslovni čovjek, izuzetno blizak sa Hrvojem Petračem. Međutim, zbog – čini se - nekih neplaćenih dugova, Petrač otima Zagorčevog sina, i na kasnijem suđenju progovara o draguljima.


Suđenje se odvija pod snažnim mjerama sigurnosti, jer – nedugo nakon što je Zagorec izručen Hrvatskoj iz Austrije, gdje se sklonio od progona, ubijena je kćer njegovog branitelja Ivana Hodak, a nešto nakon nje i izdavač Ivo Pukanić, koji je svjedočio u istrazi protiv Zagorca. Kao svjedoci predloženi su nekadašnji šefovi vojnih tajnih službi, bankari, kao i jedan njemački trgovac oružjem. Suđenje se nastavlja u prosincu.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG