Dostupni linkovi

Radmanov tim na putu otkrića eliksira života


Miroslav Radman
Miroslav Radman

Hrvatski znanstvenik svjetske reputacije, akademik Miroslav Radman, obznanio je da je njegov istraživački tim otkrio "molekularnu osnovu starenja", te da su na mogućem tragu zaustavljanja starenja ili takozvanog "eliksira života".

Nismo otkrili "eliksir mladosti", nismo još ni izolirali supstancu koja spriječava oštećivanje proteina u organizmima bakterija i životinjica koje proučavamo, ali smo otkrili da ona postoji, a otuda i legitimna nada da bi se mogla izolirati i koristiti i za zaustavljanje starosti kod ljudi – ističe akademik Miroslav Radman:

"To je otvaranje jedne realne mogućnosti da bi možda jednog dana mogli zaštiti svoj organizam od ovako brzog starenja, kako nam se sada događa, i usporiti ga. Osnova toga je istraživanje vrlo robusnih i otpornih organizama, bakterija ili malih vodenih životinjica rotiferi, kao i jedne bakterije Deinococcus radiodurans. Ti organizmi su jako otporni na visoke doze zračenja. Sada pokazujemo da je to zbog toga što su njihovi proteini zaštićeni od oštećenja, za razliku od ogromne većine organizama."

Radman je ponovio kako doista misli da je njegov istraživački tim "stavio prst na kemiju života, na ono što limitira život":

"Ti organizmi koji su tako robusni, robusni su zbog toga što u svojim stanicama imaju neku zaštitu koju mi još nismo mogli identificirati – nije bilo vremena - ali sigurno hoćemo. To je zaštita od radikala kisika, tako da je kvaliteta njihovih proteina daleko bolja nego što je kvaliteta proteina kod većine normalnih organizama, u koje spadamo i mi."

Laički pojašnjava da u svakom organizmu postoje "proteini liječnici" koji servisiraju sve druge proteine i gene, a kad se oni oštete i prestanu funkcionirati dolazi do bolesti, slabosti i smrti:

"Kao kada bi se u ljudskoj populaciji odjednom razboljeli svi liječnici, pogotovo oni dobri. Onda bi bile posljedice na cijelu populaciju. To se otprilike događa i na nivou molekula u živim stanicama. Izgleda da kod ovih robusnih organizama to nije selektivno, već su svi proteini zaštićeni nekim mehanizmima ili nekom supstancom koju bi mi voljeli čim prije identificirati i vidjeti da li bi si mogli i mi malo dodati od te zaštite."

Istraživanje se intenzivno provodi od svibnja ove godine u Mediteranskom Institutu za istraživanje života u Splitu (MedILSu) i Radmanovom pariškom laboratoriju u Institutu Necker:

"Doktorica Anita Kriškov je zapravo radila skoro sve eksperimente, kao i moj postdoktorski mentor koji dolazi kao gost u naš laboratorij u Parizu sa Hardvarda, čuveni Matthew Meselson, jedan od očeva molekularne biologije. Ima 78 godina i radi koliko i najmlađi članovi laboratorije."

Hoćemo li se doista jednog dana, kao u znanstveno- fantastičnim filmovima, probuditi, popiti tabletu ili napitak za sprječavanje starosti i bolesti?! Akademik Radman se nada, kad izoliraju tu molekulu ili proces, za koji ovog trenutka samo znaju da postoji i ukoliko ne bude toksičan za ljude, da je to vrlo moguće. Kada, zasad ne može precizirati:

"Ne znam. Mislim da će identifikacija te supstance ili tog procesa doći kroz sljedeću godinu dana, ali koliko treba vremena i da li će stvarno doći do aplikacije na ljudsku populaciju - to je vrijeme neizvjesno."

XS
SM
MD
LG