Dostupni linkovi

Jandroković: Pismeno jamstvo za deblokadu pregovora


Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković podržao je francusku inicijativu o deblokiranju hrvatskih pregovora te izrazio spremnost o davanju pismenog jamstva da hrvatska pregovaračka stajališta ne prejudiciraju graničnu crtu između Hrvatske i Slovenije.

Francuska je, nezadovoljna činjenicom da tijekom njihovog predsjedanja nisu otvorena sva pregovaračka poglavlja s Hrvatskom, Sloveniji poslala novi prijedlog hitnog deblokiranja hrvatskih pregovora, objavili su neki hrvatski mediji. Ministar Jandroković izjavio je kako je Hrvatska spremna dati pismenu izjavu kojom bi potvrdila da pregovaračka stajališta ne prejudiciraju graničnu crtu između Hrvatske i Slovenije o čemu je već više puta bilo i govora od strane visokih hrvatskih dužnosnika.Na upit postoji li bojazan da će se Hrvatska morati s Islandom natjecati za mjesto 28. članice EU, Jandroković je odgovorio da se ne boji, da je priznanje biti u natjecanju s Islandom kao visokorazvijenom demokratskom zemljom te da Hrvatska ima svoje zadaće i ciljeve.

"Želimo završiti pregovore tijekom 2009. Želimo završiti potrebne reforme, od pravosuđa i javne administracije, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, završiti privatizaciju brodogradilišta. To su naše zadaće i vjerujem da ćemo, kao uspješna zemlja, postati 28. članica", rekao je Jandroković.

XS
SM
MD
LG