Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zašto BiH nema zakon protiv diskriminacije


Bosnia and Herzegovina - Sarajevo, Otvoreni parlament 30Maj2008

U Bosni i Hercegovini BiH su održane četiri javne rasprave kako bi se čula mišljenja i prijedlozi civilnog društva o potrebi donošenja Zakona o zabrani diskriminacije. Prije godinu dana predstavnici Radne grupe, sastavljene od nevladinih organizacija i eksperata za pitanja antidiskriminacije iz Misije OSCE-a u BiH, sačinili su Nacrt zakona koga su predstavili nadležnim bh institucijama. Ministarstvo za ljudska prava, izbjeglice i azil, trenutno radi na pripremi zakona, a prva verzija se očekuje uskoro.

U emisiju učestvuju: Slavko Jovičić i Sadik Ahmetović – poslanici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Saliha Džuderija - Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, prof. Lada Sadiković - Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu i Branka Inić – Helsinški komitet za ljudska prava BiH

Pitanja su postavljali studenti iz Mostara i Zenice

Tema naredne emisije je kvalitet obrazovanja i akademskog znanja naših studenata

* * *

“Otvoreni parlament”, TV emisija koju zajednički realizuju Radio Slobodna Evropa (redakcija za BiH), Televizija Bosne i Hercegovine - BHT 1, Misija OSCE-a u BiH, Omladinska informativna agencija (OIA) i Parlamentarna skupština BiH, a emituje se od maja 2005. godine, s ciljem promovisanja dijaloga između mladih i predstavnika bh. vlasti. Otvoreni parlament, osim na našoj web stranici, možete gledati na BHT1, subotom u 12 h.

Urednici i voditelji “Otvorenog parlamenta” su novinari Radija Slobodna Evropa: Dženana Karabegović i Rinko Golubović.

XS
SM
MD
LG