Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naređeno oslobađanje "Alžirske grupe"


Zatvor Gvantanamo

Petorica državljana Bosne i Hercegovine arapskog porijekla, koje su vlasti te države izručile još prije šest godina američkim vlastima, biće oslobođeni iz zatvora Gvantanamo, gdje su bili zatvoreni nakon hapšenja i izručenja. Sud u Vašingtonu odlučio je da je su petorica iz takozvane "Alžirske grupe" nelegalno držani u Gvantanamu.

Federalni sudac u Vašingtonu Ričard Leon (Richard Leon) danas je odredio da su petorica Alžiraca iz "alžirske grupe", koje su vlasti BiH izručile SAD-u 2002. godine, nelegalno držana u zatvoru Gvantanamo, te je naredio njihovo oslobađanje, javlja Onasa, pozivajući se na AFP.

"Sud je zaključio da je vlada propustila da dokaže da su ova petorica planirala ići u Afganistan kako bi ratovala protiv američkih snaga", rekao je sudac.

Leon je dodao je šesti Alžirac, koji je takođe uhapšen u BiH 2001. godine, legalno zatvoren.

Advokat tzv. "Alžirske grupe" Robert Kirsch izjavio je krajem prošlog mjeseca da su SAD povukle svaku tvrdnju da su članovi ove grupe umiješani u zavjeru da izvrše napad na Ambasadu SAD u Sarajevu.

"Znači da je razlog koji je dat vlastima BiH da uhapse Alžirsku grupu a zatim i da ih izruče ili greška ili laž", rekao je tada Kirsch za Federalnu televiziju /FTV/.

Zbog te optužbe su šestorica Alžiraca u januaru 2001. godine predati američkim vlastima, nakon čega su prebačeni u Gvantanamo.

U junu ove godine Tužilaštvo Kantona Sarajevo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv nekadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatka Lagumdžije, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Tomislava Limova i nekoliko radnika ovog ministarstva i Centralnog zatvora Sarajevo, zbog sumnje da su protivpravno isporučili građane BiH vlastima SAD u vojnu bazu Gvantanamo.


Iz Kancelarije glavnog tužioca Kantona Sarajevo Branka Šljivara saopšteno je da postoji osnova sumnje da su Lagumdžija i drugi izdali rješenja o oduzimanju državljanstva naturalizovanim državljanima BiH Hadžu Budeli, Bumedijenu Lakdaru, Mohamedu Nešlu i Saberu Lahmaru, kako bi bili isporučeni vlastima SAD.

U saopštenju je navedeno da je Lagumdžija zatim, kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, zatražio da se ove osobe uhapse, što su radnici Centralnog zatvora Sarajevo i uradili. Šljivar je saopštio da je ova namjera zasnovana na razlici u etničkoj pripadnosti, jer ovi naturalizovani državljani BiH pripadaju semitskoj grupi naroda, porijeklom iz država Afrike i Azije.


"Imenovanim osobama je bez razloga i povoda, bez sudske odluke ili određen boravak u Centralnom zatvoru Sarajevo, odakle su prisilno bez odluke nadležnog suda o ekstradiciji, ili nadležnog organa o deportaciji, protivno njihovoj volji, predati u nadležnost vlasti SAD, te su prisilno, pod oružanom pratnjom odvedeni sa teritorije BiH u vojnu bazu Gvantanamo na Kubi",
navedeno je u saopštenju.


Rezultati istrage još nisu objavljeni. U vrijeme kada je istraga pokrenuta, istragu protiv šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije i člana Predsjedništva te stranke Tomislava Limova iz SDP-a su nazvali "klasičnim predizbornim političkim progonom".

U saopštenju ove partije prozvana je i Stranka za BiH, jer je za SDP "indikativno da se istraga jedino pokreće protiv dvojice članova SDP-a, koji su bili na pozicijama ministra vanjskih poslova BiH i doministra unutrašnjih poslova Federacije BiH". SDP-u nije jasno zašto se "zanemaruje" kadar Stranke za BiH, poput Beriza Belkića, koji je u vrijeme izručenja "Alžirske grupe" bio član Predsjedništva BiH, Safeta Halilovića, tadašnjeg predsjednika Federacije BiH, a Lagumdžijina stranka navela je i da je federalni ministar unutrašnjih poslova bio iz Stranke za BiH.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović tada je odgovorio kako je javnosti poznato na koji su način deportovani bh. državljani.

"'Alžirska grupa' je izručena vaninstitucionalno, bez sudskog naloga i drugih relevantnih odluka. Zanimljivo je da je tim poslovima rukovodio Lagumdžija kao tadašnji ministar vanjskih poslova, a da u to uopće nisu bile uključene nadležne institucije",
izjavio je Halilović tada za Dnevni Avaz.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG