Dostupni linkovi

Ured visokog predstavnika u BiH i u 2009.


Potpisivanje Sprazuma o stabiliazaciji i pridruživanju BiH s Evrospkom unijom , te postizanje spoarzuma trojice lidera najvćeih političkih stranaka 8. novembra –predstavljaju značajan napredak, zaključak je Saveta za implementaciju mira. Visoki predstavnik Miroslav Lajčak prenoseći zakaljučke dvodnevnog skupa u Briselu, kazao je da se tranzicija Ureda Viskog predsvnika medjunardone zajendice u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije neće obaviti sve dok se ne ostvari plan Saveta za implemnetaciju mira iz februara o pet ciljeva i dva uslova.

"U ovom trenutku bh vlasti nisu ostvarile taj plan iz februara , a to znači da će OHR nastaviti svoj mandat, u okvirima Dejtonskog sporazuma, u 2009 godini", kazao je Lajčak. Savet za implememntaciju mira je konstatovao da spori ritam reformi i destruktivna retorika bh političara ugrožavaju ustavnu struktutu BIH i ne doprinose izgradnji zemlje. "Savet za implemtaciju mira je jednodušno u stavu da neće biti jednostrane podele BIH niti jednostranog ukidanja entieteta", dodao je Lajčak.

Savet za imlemnetaciju mira ukazuje da je sporazum trojice lidera o rešavanju problema državne imovine, distrikta Brčko i popisa - predstavlja dobru polaznu osnovu, te stoga poziva vladajući kolaciju u BiH da podržu ovu inicijativu i da je pretvori u konkretne zakonodavne akte.

XS
SM
MD
LG