Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Političari pozvani da prekinu negativnu retoriku


Miroslav Lajčak

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH sa sastanka u Briselu pozvao je političke lidere u ovoj zemllji da se okrenu ispunjenju uslova iz agende za Evropsku uniju i prestanu sa negativnom retorikom.

Potpisivanje Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom, te postizanje sporazuma trojice lidera najvećih političkih stranaka 8. novembra predstavljaju značajan napredak, zaključak je Vijeća za implementaciju mira.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak, prenoseći ove zaključke, kazao je da je stav Vijeća da se tranzicija Ureda viskog predstavnika međunarodne zajednice u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije neće obaviti sve dok se ne ostvari plan Vijeća o pet ciljeva i dva uslova iz februara mjeseca:

„U ovom trenutku bh. vlasti nisu ostvarile taj plan iz februara, a to znači da će Ured visokog predstavnika nastaviti svoj mandat u okvirima Dejtonskog sporazuma i u 2009. godini. Vijeće za implementaciju mira je konstatovalo da spori ritam reformi i destruktivna retorika koja ugrožava ustavnu strukturu BiH neće izgraditi zemlju. Vijeće za implementaciju mira takođe naglašava jednoglasno da neće biti podjele BiH, niti ukidanja entiteta.“

Vijeća za implementaciju mira ukazuje da sporazum trojice lidera o rješavanju problema državne imovine, Distrikta Brčko i popisa - predstavlja dobru početnu tačku, te stoga poziva vladajuću koaliciju u BiH da podrži tu inicijativu trojice lidera i da je pretvori u konkretne zakonodavne akte.

XS
SM
MD
LG