Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbacivanje SNV-a i SRS-a iz Srpske liste?


Podgorica

Da li su moguće čistke i pregrupisavanje prosrpske opozcije u Crnoj Gori?

Rukovodstvo Srpske narodne stranke, kako pišu današnje podgoričke "Vijesti", polako je počelo da realizuje zamisao da do parlamentarnih izbora na jesen pripremi teren za novu strukturu Srpske liste u kojoj navodno ne bi bilo mjesta za Srpsko narodno vijeće, a moguće ni za Stranku srpskih radikala. Danas u SNS-u nije bilo moguće provjeriti tu informaciju. Telefoni većine funkcionera stranke bili su isključeni, a jedan od čelnika koji je insistirao na anonimnosti nam je kazao da o tome ne zna ništa i uputio nas je na lidera Andriju Mandića koji već nedjeljama ne daje izjave za medije.

Momčilo Vuksanović iz Srpskog narodnog vijeća za naš radio kaže da nema pouzdanih informacija o pokušajima reorganizacije Srpske liste, ali dodaje da ne isključuje mogućnost da se nešto radi ispod žita:

"Nemam informacije oko toga da se vrši reorganizacija te Srpske liste i da se sad neko eliminiše ili da neko drugi ulazi u taj dio. Nemam takvu informaciju, međutim, postoji neka kombinatorika sa kojom ja nijesam upoznat sad kada se tiče organizacije te Srpske liste. Mislim da će mnogo toga da se promijeni do narednih parlamentarnih izbora. Mi nijesmo organizacija koja se bori za vlast i za mandate, mi se borimo za nacionalne interese i tu će Srpsko narodno vijeće naći svoj prostor bez obzira da li će biti u Srpskoj listi ili će biti u nekoj drugoj organizaciji."

Za navodni naum da se sa Srpske liste izbriše Srpsko narodno vijeće i Stranka srpskih radikala nije čuo ni Emilo Labudović, poslanik Srpske liste:

"Ne, nijesam uopšte tu toku da se to čini, bar do mene nije doprlo. Naravno, ima različitih gledanja i mišljenja oko pojedinih stvari što je sasvim normalno jer toga čak ima u okviru jedne partije i jedne koalicije stranaka koje imaju i različita politička uporišta, pa u svakom slučaju ja ne vidim da su to neke razlike da se ne može dalje da funkcioniše na nivou kakvom je funkcionisala do sada. Nijesam u toku. Može biti da je nešto što ja ne znam."

Duško Sekulić, predsjednik Stranke srpskih radikala, međutim, sumnja da se nešto krije iza tih glasina:

"Gdje ima i dima ima i vatre da se tu nešto dešava. Ja zvanično nijesam dobio nikakvo obavještenje od Srpske narodne stranke niti bilo koga iz Srpske liste nikakvo obavještenje i bilo je nezvaničnih informacija da se u Nikšiću Opštinski odbor odredio da neće sa radikalima u koaliciju na predstojećim lokalnim izborima, pa sam juče opet dobio nezvaničnu informaciju da otprilike Srpska narodna stranka ne želi više sa Srpskim radikalima u istu koaliciju. Moguće je da je to tačno, moguće je da postoje određene kalkulacije određenih krugova i tako dalje."

Podsjetimo, Stranka srpskih radikala nekoliko je puta javno kritikovala rad Srpske narodne stranke oko bojkota parlamenta i prozivanjem Gorana Danilovića, potpredsjendika SNS-a, zbog njegove posjete američkom ambasadoru Roderiku Muru u vrijeme štrajka glađu Andrije Mandića. I Srpsko narodno vijeće se zamjerilo SNS-u. Momčilo Vuksanović je nedavno osnovao Srpski nacionalni savjet koji se zalaže za to da bi Srbi svoja prava u Crnoj Gori trebalo da ostvaruju kroz status nacionalne manjine, čemu se SNS oštro usprotivio iznoseći stav da je pogrešno Srbima uskraćivati status državotvornog naroda".

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG