Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obamin prioritet domaća pitanja


Barack Obama

Troje bivših savetnika nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona postavljeno je u sredu uveče za savetnike radi političke pripreme novoizabranog predsednika Baraka Obame za ulazak u Belu kuću 20. januara, javlja Rojters.

Imena Danijela Tarulja (Daniel Tarullo), Suzan Rajs (Susan Rice) i Džejma Steinebrga (James Steinberg), kao i bivšeg šefa demokrata u Senatu Kongresa SAD Toma Dešla (Tom Daschle) koji je već viđen za državnog sekretara za zdravstvo, ukazuje da će predsednikov prioritet biti domaći problemi.


Radna grupa za pripremu će se koncentrisati na sledeće oblasti: privreda, obrazovanje, energetika i okolina, zdravstvo, doseljavanje, državna bezbednost, tehnologija i modernizacija i reforma vlasti.


S druge strane, više od 30 američkih stručnjaka za međunarodne odnose i bivših zvaničnika je u zajedničkoj izjavi – plaćenom oglasu na celoj stranici današnjeg "Njujork tajmsa", pozvalo Obamu da ojača odnose sa UN. To bi se "značajano isplatilo kroz jačanje našeg međunarodnog položaja (SAD)", piše u oglasu čiji su potpisnici i bivši državni sekretari Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) i Voren Kristofer (Warren Christopher).


Uporedo, licitiranje konačnog sastava Obamine administracije je u finišu, javlja agencija AP.

Hilari Rodam Klinton (Hillary Rodham Clinton), senator Njujorka i supruga bivšeg predsednika, čvrsto je na čelu liste kandidata za državnog sekretara SAD. Iza nje su bivši ambasador SAD u UN Bil Ričardson (Bill Richardson), senator Džon Keri (John Kerry) - predsednički kandidat Demokrata 2004. godine, zatim kritičar rata u Iraku i odlazeći republikanski senator Čak Hagel (Chuck Hagel) i, na kraju, još jedan bivši ambasador SAD u UN - Ričard Holbruk (Richard Holbrooke).

Bil Klinton je, piše AP pozivajući se na unutrašnje izvore, ponudio nekoliko "koncesija" da bi pomogao supruzi da postane državni sekretar, ali ona odmerava da li da to prihvati ili da ipak ostane senator.

“Koncesije" koje nudi Klinton su objavljivanje imena nekoliko glavnih donatora njegove humanitarne zadužbine, zatim "podvrgavanje aktivnosti zadužbine i plaćenih govora strogoj etičkoj kontroli", kao i "udaljavanje Klintona od dnevnih odgovornosti u zadužbini dok je njegova supruga na dužnosti (državnog sekretara)". Klinton je, kako je saznao AP, ponudio i da "obaveštava Stejt dipartment o rasporedu svojih govora i o svim novim izvorima prihoda".

Poznavaoci objašnjavaju Klintonove "koncesije" time što su njegovi međunarodni poslovi i prikupljanje novca sada "pod pažljivim preispitivanjem" Obaminog štaba, pošto je njegova supruga glavni kandidat za državnog sekretara i time što je on "imao poslove koji bi mogli iskomplikovati saradnju njegove supruge sa stranim vladama". Kao takvi se pominju uzimanje novca od arapskih zemalja i jedne kineske firme. U pregovorima sa Obaminim ljudima bračni par Klinton zastupa tim advokata.

Iznenađenje na listi kandidata za druge dužnosti je nekadašnji general i bivši državni sekretar Kolin Pauel (Colin Powell), sada kandidat za sekretara za obrazovanje. Sekretar za odbranu mogao bi ostati sadašnji - Robert Gejts (Robert Gates), a kandidat je Klintonov sekretar za Ratnu mornaricu Ričard Danzig (Richard Danzig). Jedan od najjačih kandidata za sekretara za finansije je bivši sekretar Saveznih rezervi SAD Pol Voker (Paul Volcker).

I za druge funkcije govori se o veteranima, zatim o pripadnicima rivalske, Republikanske stranke i o novajlijama od kojih su neke tek ovlaš poznate domaćoj javnosti iz predizborne kampanje.

XS
SM
MD
LG