Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština, protesti za suverenitet


Pod motom "Branimo suverenitet Kosova" u srijedu su u središtu Prištine održani masovni prosvjedi u kojima je sudjelovalo 10-ak tisuća građana iz više kosovskih mjesta, koji su poručili da ne će dopustiti primjenu plana UN-a o raspoređivanju misije Eulexa, jer to ugrožava neovisnost Kosova koju su priznale 52 zemlje i riskira se podjela Kosova.

Prosvjednici, među kojima su bili i rudari rudnika "Trepče", u mirnu su prosvjednom mimohodu prošli pored Skupštine i sjedišta kosovske Vlade te stigli do glavnog sjedišta dosadašnje misije UN-a na Kosovu (UNMIK) u središtu grada, gdje je danas smještena nova europska misija Eulex. Ondje su se organizatori obratili okupljenim građanima.

Čelnik pokreta "Samoodređenje" Albin Kurti rekao je da je plan od šest točaka glavnog tajnika UN-a neprihvatljiv za Kosovo.

"Plan legitimira Srbiju kao stranu. Mi kažemo 'ne' Srbiji. O međunarodnoj nazočnosti na Kosovu treba postići sporazum s Kosovom, a ne sa Srbijom", rekao je Kurti praćen burnim odobravanjima prosvjednika. Oni su nosili transparente s natpisom "Hoćemo u Europu, ne ćemo biti pod Europom" i izvikivali parole potpore suverenitetu Kosova i protiv njegove podjele.

Prosvjed je organiziralo desetak nevladinih udruga i pokreta, a predvodio ih je pokret "Samoodređenje".

Kosovski čelnici odbili su ovih dana plan glavnog tajnika Ban Ki-moona smatrajući da vodi podjeli Kosova na albanski i srpski dio, jer ispunjava uvjete Beograda o razmještanju Eulexa. Tim se planom Srbima u područjima u kojima su oni većina daju šire ovlasti u policiji, sudstvu, carini te u pograničnom nadzoru i to bi bilo pod nadzorom međunarodnih, a ne kosovskih vlasti.

Koosvski dužnosnici su umjesto plana u šest točaka glavnog tajnika UN-a predložili svoj plan kojim se predviđa raspoređivanje Eulexa na temelju kosovskog Ustava i plana Marttija Ahtisaarija.

XS
SM
MD
LG