Dostupni linkovi

Berlin traži prestanak finansiranja desnih stranaka


Političari vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije pokrenuli su u srijedu u Berlinu inicijativu za ukidanje državnog financiranja ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD).

"Nedopustivo je da demokracija financira one koji se zauzimaju za njezino ukidanje", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske (Niedersachsen) Uwe Schuenemann (Kršćansko-demokratska unija - CDU) na sastanku ministara unutarnjih poslova. On je predložio promjenu Ustava koja bi omogućila izuzeće Ustavom zajamčena državnog financiranja političkih stranaka u slučaju NPD-a koji, po procjeni Državnog ureda za zaštitu ustavnog poretka, djeluje protuustavno.

Schuenemann je izrazio uvjerenje da bi promjene koje bi pružile pravnu osnovu za prekid financiranja NPD-a mogle uslijediti i prije saveznih izbora u rujnu sljedeće godine.

"Uvjeti za to postoje i mislim da ne bi trebalo biti teškoća", rekao je Schuenemann, pozvavši se na procjenu pravnika koji su zaključili da je strankama, cilj kojih je "ukinuti njemački demokratsko-slobodarski poredak", što je slučaj NPD-a, moguće ukinuti državno financiranje.

NPD je 2007. od države dobio 1,45 milijuna eura, što je oko 40 posto ukupnih prihoda stranke. Desnoradikalna stranka, koja, među ostalim, na izbore izlazi s parolama "Radna mjesta samo za Nijemce", do sada se našla u nekoliko skandala vezanih uz pronevjere stranačkog novca, koje su je sredinom godine i dovele do ruba bankrota.

Berlinski ministar unutarnjih poslova Erhard Koerting (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) smatra da je za prekid priljeva državnog novca NPD-u dostatna promjena Zakona o financiranju političkih stranaka.

"Ustavom zajamčena potpora političkim strankama ne znači da država novcem od poreza mora financirati ideologije koje preziru društvo kakvu širi NPD", rekao je Koerting.

Inicijativu ministara unutarnjih poslova pozdravili su zastupnički klubovi vladajuće koalicije u Bundestagu.

Pošto je zbog postupovnih pogrješaka 2005. propao pokušaj zabrane NPD-a pred Ustavnim sudom, promatrači procjenjuju da parlamentarne stranke traže način na koji bi se onemugućio rad NPD-a.

XS
SM
MD
LG