Dostupni linkovi

Vukovarski Srbin odlikovan za spašavanje Hrvata


Vukovar
Vukovar

Visoko odlikovanje kojim je predsjednik Mesić odlikovao vukovarskog Srbina Aleksandra Jevtića za spašavanje hrvatskih vojnika izazvalo je prosvjede dijela veteranske populacije. Neki tvrde da je spasio tek pojedince, a drugi da ga nije trebalo odlikovati dok nisu riješeni status i odlikovanja svih hrvatskih vukovarskih veterana. Potporu Mesićevoj odluci dao je i premijer Ivo Sanader.

Vukovarac Aleksandar Jevtić odlikovan je nedavno visokim odlikovanjem Reda Danice hrvatske sa likom Katarine Zrinjske, kako piše u obrazloženju, „za osobite zasluge u spašavanju života hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata i promicanju moralnih društvenih vrednota“. Za odlikovanje ga je predložila Udruga pravnika „Vukovar 91“, a o motivima za taj čin za naš radio govori predsjednik te udruge, vukovarski veteran i kasniji logoraš Zoran Šangut. Radi se prvim danima nakon pada Vukovara, studenog 1991. godine, kada su zarobljeni branitelji grada dovedeni u logor Stajićevo u Vojvodini:


„Predložio sam ga radi toga da mu se zahvalim za hrabrost, humanost i one moralne vrijednosti koje je u logoru ,Stajićevo' u noći s 20. na 21. pokazao kada je izdvojio nas Hrvate, za koje je znao da smo branitelji, u dio štale gdje mu je bilo naređeno kao zarobljeniku da izdvoji samo Srbe. Na taj način je spasio moj i živote mnogih.“


Naime, u logore su odvedeni i mnogi vukovarski Srbi, koji su zajedno sa hrvatskim civilima ostali u opsjednutom gradu, pa ih se izdvajanjem na zasebnu lokaciju željelo spasiti od zlostavljanja i batinanja. Među otprilike 150 tako spašenih bio je i Nenad Gagić, rođeni Vukovarac koji je u rujnu te godine, kao hrvatski dragovoljac iz Zagreba, došao u pomoć opsjednutom gradu. On se, kao sin pravoslavnog prote koji je zarobljen u hrvatskoj uniformi, bojao da će ga ubiti kao izdajnika, kaže Gagić za naš radio:


„Kad sam čuo da izdvajaju Srbe, pomislio nas da nas izdvajaju da bi nas poklali. Međutim, krenuo je stampedo i tada sam odlučio da idem i ja. Smjestili smo se kod jedne bake. Tog trenutka je to značilo spasiti glavu. Jer, bilo je strašno – pucanje, batinanje, jauci... Svaki smo imali svoju sudbinu, ali ispada da je to bilo tako.“


Predsjednik Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak protivi se dodjeli visokog odličja Jevtiću.


„Ja postavljam pitanje – koga je on izveo iz logora? Svaka mu čast ako je bilo koga spasio. Ali kako ga je spasio? Ako ga je uzeo za ruku i izveo iz logora, to je spašavanje. A ako ga je premjestio na drugo sjedalo, pa ga ovaj nije udario toliko jako već malo manje, to meni ne pije vodu. Ne kažem da se pojedinačni slučajevi spašavanja nisu dešavali, ali ne mogu shvatiti da je netko 150 izvadio iz logora. Kako je mogao izvaditi iz logora 150 ljudi?“


Rehak, u izjavi za naš radio pita zašto se onda ne odlikuje zarobljeni hrvatski vojnik Milan Turkalj, koji je fizički spriječio čuvara da se iživljava na ranjeniku, ili zapovjednik svih logora potpukovnik Živanović?


„Kad smo došli u ,Stajićevo', on je pucao na ove što su došli s puškom da nas pobiju. I on bi onda trebao dobiti odličje, jer nas je zaštitio.“


I pored ovih kritika, predsjednik Stjepan Mesić, koji je potpisao odluku od dodjeli odličja Jevtiću, i dalje misli da je Orden Danice hrvatske otišao pravoj osobi:


„Argument je da je spasavao samo pojedince. Pa on je i mogao spasavati samo pojedince, nije mogao spasiti Vukovar.“


Njemu se u ovoj ocjeni jučer u Vukovaru pridružio i premijer Ivo Sanader, citirajući – kako je kazao – jednu staru i mudru izreku:


"Ako si spasio jedan život, spasio si cijeli svijet.“

XS
SM
MD
LG