Dostupni linkovi

Srbija će tužiti Hrvatsku


Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Nakon odluke Međunarodnog suda pravde da se proglasi nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je da će Srbija tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde za zločine počinjene u operaciji Oluja 1995. godine.

"Na moju veliku žalost, Hrvatska nije na adekvatan način odgovorila na ruku pomirenja koju je Srbija u više navrata pružala i našim naporima da ostavimo prošlost iza sebe i da se okrenemo evropskoj budućnosti", izjavio je Jeremić u utorak uveče Radio-televiziji Srbije (RTS).
Jeremić je, povodom odluke Međunarodnog suda pravde da se proglasi nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid počinjen nad nesrbima 1991-95. godine, naveo da je Hrvatska odbijala da se suoči sa činjenicom da je 250.000 Srba proterano iz domova u Hrvatskoj, ali da će to ovog puta morati da učini pred Međunarodnim sudom pravde.
"Hrvatski zvaničnici, koliko čujem, pozivaju na to da treba da se utvrdi istina. Slažemo se, neka se utvrdi istina i neka se ova stvar stavi na sud istorije i na sud pravde i zbog toga ćemo im pružiti priliku da odgovore na tužbu Srbije za ratne zločine za etničko čišćenje počinjeno na teritoriji Hrvatske 1995. godine", naglasio je Jeremić.
Ministar Jeremić izrazio je žaljenje zbog toga što Hrvatska nije prihvatila ruku pomirenja i dodao da će Srbija učiniti sve da pomogne jačanju dobrih odnosa u regionu.
"Naša zajednička budućnost je evropska budućnost. Zarad evropske budućnosti treba da se okrenemo pomirenju. Mislim da je ovo možda i najbolji način. Neka se konačno pred sudom pravde i sudom istorije uspostavi istina o tome šta se zaista događalo tokom operacije Oluja", kazao je Jeremić.
On je dodao da će Srbija predstaviti slučaj tako da budu sagledani svi aspekti događaja iz 20. veka, uključujući i ono što se događalo tokom Drugog svetskog rata, jer je neophodno okrenuti se istoriji kako bi se utvrdila istina.
XS
SM
MD
LG