Dostupni linkovi

Pupovac: Odluka Suda u Hagu može izazvati stagnaciju odnosa


Odluka Medjunarodnog suda pravde da se proglasi nadležnim za tužbu kojom Hrvatska tereti Srbiju za genocid može kratkoročno, izazvati napetost i dalju stagnaciju odnosa Beograda i Zagreba, ocijenio je danas potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i zastupnik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.
On je rekao da odluka, na kraću stazu, može usporiti politiku obnove i povjerenja izmedju dva naroda i time otežati suočavanje s ratnom prošlošću, sankcioniranje ratnih zločina i kažnjavanje ratnih zločinaca.
"Za nas Srbe iz Hrvatske je neshvatljivo da se o pitanjima koja se nas tiču i u kojima smo subjekt onoga o čemu se raspravlja to čini bez nas. Kao i tokom '90-ih godina, postoji tendencija da se o pitanju jednog naroda, njegovom položaju i odnosima s drugim narodom odlučuje i raspravlja bez njega i mimo njega", naglasio je Pupovac.
Pupovac je dodao da je veoma važno skupiti snagu i otvoriti dijalog "kako, na dugu stazu ne bismo postali taoci prošlih politika i prošlih ratova."

XS
SM
MD
LG