Dostupni linkovi

U Podgorici zadovoljni potezom Beograda


Anka Vojvodić, ambasadorka Crne Gore u Srbiji, kojoj je Beograd uskratio gostoprimstvo nakon crnogorskog priznanja Kosova.
Anka Vojvodić, ambasadorka Crne Gore u Srbiji, kojoj je Beograd uskratio gostoprimstvo nakon crnogorskog priznanja Kosova.

Zahtjev srpskog predsjednika Borisa Tadića da Crna Gora predloži novog ambasadora u Srbiji, umjesto Anke Vojvodić kojoj je uskraćeno gostoprimstvo nakon crnogorske odluke da prizna nezavisnost Kosova, u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista dočekuju kao korak naprijed u normalizaciji odnosa.

Komentarišući zahtjev srpskog predsjednika Borisa Tadića da Podgorica u cilju poboljšanja odnosa sa Beogradom predloži novog ambasadora u toj zemlji Miodrag Vuković, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, iz redova vladajuće Demokratska partije socijalista, kaže da je to dobar znak:

"Mislim da je izjava gospodina Tadića prije svega ohrabrujuća. Polako prolazi vrijeme onih visokih tenzija podignutih poslije odluke Vlade Crne Gore o priznanju Kosova, ali sa druge strane u političkoj, posebno laičkoj javnosti, izaziva razne kontroverze. Naime, gospodin Tadić traži da se uspostave nanovo diplomatski odnosi Crne Gore i Srbije, pojednostavljeno rečeno, što mnogi tumače kao presedan, incident, poseban odnos prema Crnoj Gori. Međutim, ljudi kojima je diplomatija zanat znaju da kada se određeno diplomatsko lice proglasi personom non grata onda se zemlja, čiji je ambasador u zemlji u kojoj je obavljao diplomatsku funkciju i imao taj status, treba da imenuje novog ambasadora. S formalne strane možda je to i tako, možda to tako i stoji."

Vuković, međutim, izražava žaljenje što se uopšte došlo u ovu situaciju. A posebno, kako kaže, što su se kola slomila na ambasadoru Anki Vojvodić kojoj je Beograd uskratio gostoprimstvo nakon odluke zvanične Podgorice da prizna nezavisnost Kosova:

"Postoji nešto pozitivno, dugoročno pozitivno, a to je uspostavljanje diplomatskih odnosa, a i nešto što je pod znakom pitanja - da li je baš moralo uz sve ove prethodne formalne navodno pretpostavke i uslove da se sve slomi na jednom licu, da li je uopšte moralo da dođe do čitave ove situacije?"

Crnogorska opozicija je različito reagovala na Tadićevu poruku zvaničnoj Podgorici.

"Svaka izjava koja će omogućiti da građani Crne Gore i Srbije u punom kapacitetu ostvaruju svoja prava je dobrodošla", kazao je Srđan Milić, lider Socijalističke narodne partije.

U Srpskoj narodnoj stranci kažu da su uvjereni da Vlada i predsjednik Srbije dobro znaju razloge za ovakav odnos prema režimu u Podgorici, dok je lider Narodne stranke Predrag Popović pozvao vlast da hitno imenuje novog ambasadora u Beogradu što bi, prema njegovim riječima, bio put ka normalizaciji odnosa Crne Gore i Srbije.

U Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore koje se još nije decidno izjasnilo oko Tadićevog zahtjeva nijesmo uspjeli da dobijemo komentar na ovu temu.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG