Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Očekivanja Beograda umereno optimistična


Serge Brammertz

Za razliku od prethodne posete glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Beogradu, kada su ga srpski zvaničnici dočekali sa velikim optimizmom, i uvereni da će nakon izručenja Radovana Karadžića njegov izveštaj o saradnji Srbije biti pozitivan, ovoga puta su nešto oprezniji. Iako veruju da Bramerc iz Beograda odlazi zadovoljan, bez izručenja Ratka Mladića ne može se očekivati pozitivan izveštaj.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc otputovao je iz Beograda kao i prošli put bez izjava za javnost, ali prema saopštenju Vlade Srbije, uz ocenu da je u poslednjih nekoliko meseci uspostavljena veoma dobra saradnja te institucije sa svim nadležnim organima u Beogradu. Ispratio ga je šef Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović, koji za naš program prenosi:


"Nakon kratkog susreta na aerodromu i njegovog odlaska još više sam optimista. Mislim da će ovo definitivno biti pravi odraz saradnje i da imamo čemu da se nadamo po pitanju izveštaja."


Bramerc je u Beograd došao kako bi razmotrio sva pitanja saradnje Srbije sa Tribunalom, od potrage za preostalim haškim beguncima, do pristupa dokumentima i svedocima, a u cilju pripreme izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekla je za naš program portparolka Tužilaštva Olga Kavran, ali nije želela da komentariše da li bez Ratka Mladića u Hagu taj izveštaj može biti pozitivan:


"Tužilac, koji redovni izveštaj Savetu bezbednosti podnosi u pismenom obliku krajem ovog meseca, a usmeno polovinom sledećeg meseca, je u tu svrhu obavio posetu i Zagrebu i Sarajevu i Beogradu. U ovom trenutku uopšte nije umesno da predviđam kakav će biti izveštaj tužioca pošto on tek treba da se vrati sa svog putovanja i sastavi izveštaj."


Zvaničnici Srbije i članovi Akcionog tima za hapšenje haških begunaca, koji su razgovarali sa Bramercom redom poručuju da je Beograd iskazao jasnu volju da okonča saradnju sa Hagom, te da zaslužuje pozitivan izveštaj. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević:


"Optimista sam da ćemo na kraju završiti taj posao."


RSE: Uključujući i isporuku generala Mladića?


"Da, to je jedini uslov. Na sastanku je najviše bilo govora o predmetima trgovine ljudskim organima, a nakon toga, kada smo prešli u BIA, razgovarali smo, naravno, o haškim optuženicima Mladiću i Hadžiću."


I upravo ova dvojica razlog su zbog kojeg predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić smatra da se potpuno pozitivan izveštaj ne može očekivati:


"On ne može biti pozitivan pošto Mladić još uvek nije u Hagu, ali ne može biti ni negativan zato što je Bramerc uveren da postoji politička volja i jer je upoznat sa našim narednim planovima i akcijama u potrazi za preostalom dvojicom haških optuženika, a pre svega za Ratkom Mladićem."


Iako je pozitivan izveštaj Serža Bramerca najčešće spominjani uslov za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma Evropske unije sa Srbijom, Holandija čvrsto insistira na izručenju Ratka Mladića. Ukoliko se očekivanja Beograda ispune i Bramercov izveštaj prođe bez negativnih odrednica, hoće li to uticati na ovu zemlju da odustane od svog uslova za zeleno svetlo primeni Sporazuma sa Srbijom? Politikolog Jovan Komšić:


"Činjenice koje Srbija nudi za verifikaciju i Bramercu i Evropi dovoljno su uverljive da izveštaj ne može biti negativan, ali je istovremeno moguće naći i niz razloga da izveštaj ne bude toliko pozitivan da bi ubrzao hod Srbije ka Evropi. Ne verujem da će Holandija promeniti svoj stav i nisam sklon razmišljanju da je reč samo o stanovištu Holandije."


U prilog tome stiže i najava novog predsednika Haškog tribunala Patrika Robinsona da će tražiti da Tribunal ne bude zatvoren pre no što se na optuženičkoj klupi nađu Ratko Mladić i Goran Hadžić. U svakom slučaju, svi rokovi za izručenje preostalih Haških begunaca su prošli i ostaje mogućnost, koju najavljuje Rasim Ljajić, da će se do 12. decembra, kada Bramerc predstavlja svoj izveštaj, nešto promeniti.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG