Dostupni linkovi

Lalović i Škiljević uhapšeni zbog sumnje za ratni zločin


Radoje Lalović i Soniboj Škiljević, bivši upravnici Kazneno-popravnog doma Kula, uhapšeni su danas po nalogu Tužilaštva BiH. Osumnjičeni su da su počinili zločine protiv čovječnosti na području Sarajeva.

Lalovića su u Bijeljini uhapsili pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu, dok je Škiljević uhapšen na području Istočnog Sarajeva.


Selma Hećimović
, iz Službe za odnose s javnošću državnog Tužilaštva:


„Njima se stavlja na teret da su kao upravnici Kazneno-popravnog doma Kula u periodu od maja mjeseca 1992. do mjeseca decembra 1995. godine sudjelovali u progonu nesrpskog civilnog stanovništva na diskriminatorskoj osnovi. Osumnjičeni su da su odgovorni za nezakonita zatvaranja, mučenja, nečovječna postupanja, nanošenja povreda tjelesnog integriteta, ubistva i prisiljavanja na prisilni rad. Osobe lišene slobode biće u zakonskom roku tokom dana predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih saslušati i nakon čega će prema Sudu uputiti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene.“


Obojica osumnjičenih pojavili su se pred Sudom BiH kao svjedoci odbrane Momčila Mandića, koji je nepravosnažnom presudom oslobođen odgovornosti da je kao bivši ministar pravde RS kontrolisao funkcionisanje logora na području Sarajeva i Foče.
XS
SM
MD
LG