Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odluka Suda pravde-veliki hrvatski uspjeh


Glavni zastupnik Hrvatske ministar pravosuđa Ivan Šimonović ocijenio je u utorak u Den Haagu odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) da se proglasi nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid velikim hrvatskim uspjehom iza kojeg slijedi veliki posao.

"Ova je presuda veliki hrvatski pravni uspjeh ... ali ovo je tek prva runda", rekao je Šimonović novinarima u Palači mira nakon odluke Suda.

"U ovoj fazi postupka dobili smo sve što smo mogli ali sada ostaje odlučivanje o sadržaju", rekao je glavni hrvatski zastupnik koji na ovom predmetu radi više od osam godina.

"U raspravu o sadržaju ulazimo u dobroj formi jer je Sud odbacio sve prigovore Srbije", kazao je Šimonović, pojašnjavajući da je Srbija očito imala dva plana - prvi da Sud prihvati sve njezine prigovore i time odbaci hrvatsku tužbu, a drugi da prihvaćanjem dijela prigovora koji se tiču dopuštenosti tužbe oslabi hrvatsku tužbu.

Šimonović je objasnio da odluka Suda o odbacivanju dijela srbijanskih prigovora s obrazloženjem da nisu mogli biti predmetom preliminarnih prigovora, znači da će pitanja poput onog najvažnijeg - može li Srbija odgovarati za djela počinjena prije 27. travnja 1992., kad SRJ još nije postojala kao država a kada su se u Hrvatskoj dogodili najveći zločini - Hrvatska morati dokazivati uz dokazivanje drugih elemenata tužbe.

"U dokazivanju sadržaja tužbe morat ćemo dokazivati i zašto mislimo da je Beograd odgovoran za događaje prije 27. travnja", kazao je Šimonović poručivši da je uvjeren da bi Hrvatska dokazala kauzalnu vezu događaja prije i poslije 27. travnja jer postoje snažni argumenti poput personalnog kontinuiteta odnosno istih osoba koje su bile odgovorne za događaje prije i poslije tog datuma.

Upitan o mogućnosti izvansudske nagodbe sa Srbijom, Šimonović je kazao kako bi takva odluka bila na Vladi a ne na pravnim zastupnicima, ističući da bi za Hrvatsku bilo vrlo značajno da ustraje na ispunjenju zahtjeva iz tužbe poput utvrđivanja sudbine nestalih, kažnjavanja počinitelja djela i povratka kulturnih dobara.

"Ova presuda potaknut će Republiku Srbiju da se tu ostvare pozitivni pomaci", zaključio je Šimonović.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG