Dostupni linkovi

The Guardian: Hillary će prihvatiti dužnost državnog sekretara


Demokratska senatorica Hillary Clinton planira prihvatiti dužnost američke državne tajnice koju joj nudi izabrani predsjednik Barack Obama željan stvoriti široku koalicijsku administraciju, spremnu za rješavanje velikih izazova, piše u utorak britanski dnevnik.

Obamini savjetnici počeli su razmatrati zakladu Billa Clintona, koja dijeli milijune dolara Africi za pomoć u razvoju, kako bi provjerili nema li u tome sukoba interesa, piše dnevni list The Guardian.

Clinton bi bila dobrodošla na čelu ministarstva vanjskih poslova, kao nasljednica Condoleezze Rice, piše list i objašnjava da se senatorica New Yorka specijalizirala za vanjske poslove i obranu.

Iako je podržala rat u Iraku, Clinton i Obama u osnovi se slažu oko povlačenje američkih vojnika iz te zemlje.

Guardian pritom razmatra je li Clintonovoj uputno prihvatiti dužnost američke državne tajnice s obzirom na njezine težnje u nastavku karijere.

Hillary Clinton se još nada budućoj kandidaturi za predsjedničke izbore, drži Guardian i u tom bi kontekstu senatorici možda bilo bolje ostati u Senatu nego prihvatiti mnogo neizvjesniju karijeru državne tajnice.

Guardian u nastavku teksta piše o sastanku Obame s republikancem Johnom McCainom, kojega je porazio početkom studenoga na predsjedničkim izborima.

Obama nije McCainu ponudio mjesto u svome kabinetu već je razgovor održao u sklopu napora da ostvari široku suradnju s utjecajnim ljudima, a što se očituje i u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka.

Obama i McCain vjeruju "u ovom određujućem trenutku povijesti" da Amerikanci svih stranaka "žele i trebaju suradnju njihovih čelnika", kako bi promijenili loše navike u Washingtonu te mogli riješiti zajedničke i hitne izazove našeg vremena.

XS
SM
MD
LG