Dostupni linkovi

Vukovar obilježava 17.-tu godišnjicu stradanja


Komemorativnim skupom održanim u dvorištu vukovarske Opće bolnice, kroz koju je tijekom agresije na Vukovar pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. godine prošlo 3470 ranjenika te izvedeno 1750 operacija, u Vukovaru je jutros počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 17. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Komemorativnom programu, naslovljenom "Vukovar je Lijepa naša, Vukovar je moja Hrvatska", u kojemu su sudjelovali učenici vukovarske Gimnazije, osim mnogobrojnih građana pristiglih u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske i sudionika obrane Vukovara, bili su nazočni i predsjednici Republike Stjepan Mesić, Hrvatskoga sabora Luka Bebić i Vlade Ivo Sanader.

Među sudionicima komemorativnog programa bili su ratni zapovjednici obrane Vukovara Mile Dedaković i Branko Borković, nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan, ministri, stranački čelnici te državni i drugi dužnosnici.

Nakon prigodnog programa u dvorištu Bolnice, sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja uputili su se gradskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar.

Kolonu sjećanja uz stjegonoše vode članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara te pripadnici MUP-a koji su sudjelovali u obrani toga grada.

Molitvu za poginule i misu na groblju, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen-obilježja te polaganja ruža na grobnice pokopanih branitelja i civila na groblju, predvodit će nadbiskup Srakić.

Prema procjenama gradskih čelnika, danas bi u Vukovar moglo hodočastiti do 20 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, među kojima i mnogi strani državljani - dragovoljci u obrani Hrvatske 1991. te hodočasnici 9. nadbiskupijskog spomen-hodočašća Đakovačko-osječke nadbiskupije u Vukovaru.

Gradske vlasti današnji su dan proglasile neradnim za tvrtke i ustanove u vlasništvu grada.

Sudionicima obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara također je omogućeno da tijekom današnjeg dana iz Vukovara pošalju posebnu spomen-kartu s prigodnom kuvertom i žigom koju je u prigodi obilježavanja 17. godišnjice vukovarske tragedije izdao vukovarski ogranak Hrvatskoga filatelističkog društva.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. studenoga slomom obrane grada.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a koji su tijekom obrane grada ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu HV-a.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, u agresiji na Vukovar poginule su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada poginulo 905, a među njima i 12-ero djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima i 30-ero djece.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 350 osoba s vukovarskog područja.

XS
SM
MD
LG