Dostupni linkovi

Crnogorci i Kosovari jedini optimisti


Građani BiH, Srbije i Makedonije uglavnom nisu zadovoljni svojim životom, ali u Srbiji postoji uvjerenje da stvari kreću u dobrom smjeru, pokazalo je istraživanje organizacije Galup i Evropskog fonda za Balkan.

Prema anketi koju je Galup Balkan Monitor sproveo na Zapadnom Balkanu, 41 odsto ispitanika u Srbiji je pokazalo veliko nezadovoljstvo životom, ali 42 odsto ispitanih uglavnom vjeruje da stvari idu u pravom smjeru, a 34 odsto da ekonomija ide na bolje.

Galup navodi da su žitelji Crne Gore i Kosova jedini na Zapadnom Balkanu koji u većini s optimizmom gledaju na svoju budućnost i ekonomske izglede, kao i da u Crnoj Gori 63 odsto građana ima povjerenja u vladu.

"Skoro polovina ispitanika (46 odsto) ima 'puno' ili 'nešto' povjerenja u srbijansku vladu. Međutim, u isto vrijeme, većina (58 odsto) je rekla da vlada nije sposobna da se izbori sa organizovanim kriminalom i korupcijom",
navodi se u analizi.

Pesimizam preovladava među građanima BiH i Hrvatske koja uveliko pregovara o članstvu s Evropskom unijom ali čiji stanovnici uglavnom misle da to članstvo neće donijeti ni boljitak, a ni pogoršati njihov standard i životne uslove.

U analizi pod naslovom "Između nade i razočaranja" naglašava se da kosovski Albanci - njih 83 odsto - i stanovnici Albanije iskazuju najveće oduševljenje za približavanje EU i uvjerenje da ih, bez ograda, njeni narodi žele u svojim redovima.

To je u raspravi o analizi Galupa protumačeno i time da se slabo poima kakve ozbiljne političke i ekonomske reforme moraju da se sprovedu da bi se nekome otvorila vrata evropske dvadesetsedmorice.

Svi žitelji Zapadnog Balkana su mahom saglasni u tome da njihove vlasti ne vode dobru politiku i da zato nije dobar politički, ekonomski i društveni razvoj njihovih zemalja. Ali, u prosjeku ipak kažu da ne žive loše, sa izuzetkom Hrvata koji su najviše nezadovoljni.

Znatan broj ljudi u regionu očigledno zato misli da bi im bolje bilo da mogu da odu, nađu posao i žive u inostranstvu: to smatra 55 odsto Makedonaca i 70 odsto kosovskih Albanaca.

Galup prenosi ubjeđenje svih stanovnika regiona da njihove vlasti uglavnom nedovoljno ili slabo rade na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.
XS
SM
MD
LG