Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turčin na čelu njemačkih Zelenih


Cem Ozdemir

Stranka "Zelenih", jedna od najvećih političkih stranaka u Njemačkoj, izabrala je tokom weekenda za svog predsjednika Cema Ozdemira. Ovo je prvi put u istoriji njemačkog političkog života da je na visoku funkciju izabran čovjek imigrantskog porijekla. Izbor Baracka Obame u SAD za prvog predsjednika afroameričkog porijekla očigledno je otvorio proces promjene nepisanih, ali desetljećima strogo poštivanih pravila.

Četrdesetdvogodišnji Cem Ozdemir rođen je u južnoj Njemačkoj, u porodici turskih imigranata koji su 1960-ih došli kao "gastarbajteri" ili strani radnici. Studirao je na Luteranskom koledžu u gradu Reutlingen u državi Baden-Württemberg, diplomirani je socijalni pedagog, a za poslanika Zelenih u donjem domu parlamenta, Bundestagu izabran je 1994., što je bilo prvi put da je neko s turskim korijenima dobio takav mandat. Tu je ostao sve do 2002. godine. nakon toga je preuzeo funkciju glasnogovornika svoje frakcije.

U 2003. godini živio je u Washingtonu gdje je radio kao analitičar u jednom američkom institutu. To je vrijeme iskoristio da prouči američki način ophođenja prema manjinama, njihov položaj i ulogu u društvu. U najuži krug njegovih interesovanja spadaju vanjska politika, te problemi integracije stranaca u njemačko društvo. Nosilac je više odlikovanja za zaštitu ljudskih prava, a 1997. bio je izabran za Multikulti čovjeka godine. Oženjen, ima jedno dijete i govori njemački s blagim južnjačkim akcentom.


Njegov izbor ne predstavlja samo prekretnicu za stranku Zelenih u Njemačkoj, nego i za cijelu državu, možebit i Evropu. Bez obzira što u Njemačkoj živi više od 2 miliona i 600000 Turaka, dakle tri posto ukupnog stanovništva, samo nekoliko njih je uspjelo doći do viših položaja u svojim profesijama, uključujući politiku i građansku službu. Posljednje tri godine međutim pokazuju da njemačko društvo polako raskida s prošlošću, u kojoj se na prisustvo žena u javnom životu gledalo s podozrenjem a glas imigranata se rijetko mogao čuti. Danas tu zemlju vodi jedna žena, a na čelu utjecajne stranke je manjinski Turčin.


"Želim društvo u kojem svi imaju iste prilike, bez obzira odakle dolaze", izjavio je Ozdemir u svom pozdravnom govoru na kongresu Zelenih u Erfurtu. Prilikom izbora on je dobio 79,2 posto glasova. Najveća mu je želja da se u politiku uključe mladi, stoga si je zadao da u narednim mjesecima stigne do najmlađeg izbornog tijela.

"Treba učiti od kampanje kakvu je vodio Barack Obama. treba komunicirati preko Facebooka i You Tube-a. Niko od mladih više ne sjedi ispred TV i čeka da počne Dnevnik", kazao je novoizabrani čelnik njemačkih Zelenih, Cem Ozdemir.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG