Dostupni linkovi

Južna Kalifornija i dalje gori


U južnoj Kaliforniji i dalje se bore protiv šumskih požara u kojima je do sada uništeno više stotina obiteljskih kuća a iz ugroženih područja evakuirano je 20 hiljada ljudi.
U nedjelju je objavljeno da je postignut napredak u ograničavanju širenja dva veća požara zahvaljujući promjeni smjera vjetra i sniženoj vlažnosti zraka.
U Los Angelesu i dva druga susjedna okruga proglašeno je vanredno stanje, prenijela je VoA.
Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger izjavio je u intervjuu mreži ABC da zbog pojačanog globalnog zatopljavanja Kalifornija danas ima kontinuiranu sezonu šumskih požara, koja traje gotovo cijelu godinu.
Požari su uzrokovali zatvaranje pojedinih lokalnih i međugradskih prometnica te prekid u snabdijevanju strujom.
Snažni vjetrovi, lokalno poznati pod nazivom "vjetrovi Sv. Ane", nose žar daleko ispred tzv. požarne fronte, što pomaže širenju požara.
Vlasti su angažirale na stotine vatrogasaca i kompletne raspoložive vatrogasne zračne snage u borbi protiv požara.
Zasad nema informacija o smrtno stradalim osobama, međutim, vlasti su oprezne i žele pričekati završetak borbe s požarima i provjeriti sva područja zahvaćena požarom.
Najveća bojazan postoji za područje parka Oakridge u kojem se su živjeli ljudi u mobilnim kućicama. Tamo je uništeno najmanje 165 domova i bilo je ugroženo oko hiljadu ljudi.
XS
SM
MD
LG