Dostupni linkovi

Počelo sudjenje za smrt Politkovskaje


Sudjenje navodnim učesnicima u ubistvu ruske novinarke Ane Politkovskaje počelo je u Moskvi pred vojnim sudom, u odsustvu naručioca ubistva i ubice koji nisu nikada uhapšeni. Sud treba najprije utvrditi da li će se sudjenje odvijati iza zatvorenih vrata, usprkos protestima rodbine žrtve i njihovih advokata.
"Insistiramo da sudjenje bude javno. Ako je javno, možemo se nadati da će biti objektivno", izjavio je Dmitrij Muratov, glavni urednik sedmičnika Novaja Gazeta, za koji je radila Anna Politkovskaja.
Sudjenje iza zatvorenih vrata moglo bi se pravdati činjenicom da je jedan od optuženih, Pavel Riaguzov, agent specijalnih službi FSB-a (bivšeg KGB-a).
On je osumnjičen da je ubicama dao adresu Politkovskaje. Agent je tražio i odobreno mu je,da vojni sud sudi u ovom slučaju.
Ana Politkovskaja. jedna od rijetkih novinarki koja je nastavila da pokriva sukob u Čečeniji početkom 2000. godine i koja je osudjivala kršenja ljudskih prava u Rusiji, ubijena je 7. oktobra 2006. godine u hodniku zgrade u kojoj je stanovala u Moskvi.XS
SM
MD
LG