Dostupni linkovi

Sutra odluka o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije


Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, glavno sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, objavit će u utorak odluku o nadležnosti u slučaju tužbe koju je Hrvatska još 1999. podnijela protiv Srbije za povredu Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog zločina počinjenih na području Hrvatske tijekom rata.

Javna sjednica počet će u 10 sati u Palači pravde u Haagu, tijekom koje će predsjednica Suda, sutkinja Rosalyn Higgins, pročitati odluku Suda koja se tiče samo preliminarnih prigovora Srbije na jurisdikciju ICJ-a i dopustivost tužbe.

Odluka suda očekuje se u svjetlu dvije prijašnje proturječne odluke ICJ-a, koji se najprije 1996. proglasio mjerodavnim za tužbu za genocid koju je BiH, šest godina prije Hrvatske, podnijela protiv Beograda, a potom 2004. nenadležnim za tužbu Beograda protiv deset zemalja članica NATO-a zbog bombardiranja 1999. godine.

Uoči odluke ICJ-a dio beogradskih medija piše da će se sud proglasiti nadležnim, što nijedan službeni izvor iz dviju zemalja još nije potvrdio.

XS
SM
MD
LG