Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SPC: završeno zasedanje Sabora


Patrijarh Pavle

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da je završeno jesenje zasedanje Sabora na kojem je odlučeno da patrijarh Pavle ostane na čelu Srpske crkve.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC navodi se da je Saborom predsedavao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji po Ustavu Crkve zamenjuje patrijarha koji se već godinu dana leči na VMA.

Zasedanje Sabora SPC održano je od 11. do 15. novembra.

U saopštenju se navodi da je Sabor "iznenađen ponašanjem pojedinih, elektronskih i pisanih medija", po pitanju molbe patrijarha srpskog Pavla da se povuče sa dužnosti zbog bolesti.

Sabor je zahvalio medijima koji su na objektivan način obaveštavali javnost o radu tog tela.

Dodaje se da su u radu Sabora učestvovali svi eparhijski arhijereji SPC iz zemlje i inostranstva, kao i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan sa arhijerejima autonomne Ohridske arhiepiskopije.

Na Saboru je razmatrana molba patrijarha Pavla od 8. oktobra da se povuče sa dužnosti.

"I pored razloga navedenih u pomenutoj molbi, Sabor je umolio svjatjejšeg patrijarha da ostane na čelu SPC", navodi se u saopštenju.

Sabor je razmatrao teško stanje na Kosovu i Metohiji i nagomilane probleme u životu Eparhije raško-prizrenske razrešivši sve nesporazume po pitanju obnove svetinja na Kosovu i Metohiji i zamolilvši episkopa raško-prizrenskog Artemija da ih u što kraćem roku primi i stavi u funkciju.

Arhijereji SPC uputili su apel vlastima Republike Makedonije da prestanu sa progonom arhiepiskopa Jovana i ukinu sve zabrane protiv autonomne Ohridske arhiepiskopije čiji će arhijereji, prema posebnoj odluci, učestvovati i nadalje u radu Sabora SPC.

Sa posebnom pažnjom su razmatrani problemi ostalih eparhija SPC na tlu bivše Jugoslavije pa su apeli upućeni i vlastima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni sa preporukom da se poštuju "elementarna verska i imovinska prava".

Tema zasedanja bili su i odnosi i dijalog sa drugim Crkvama i verskim zajednicama kao i zaključci susreta poglavara pravoslavnih crkava održanog u Fanaru od 10. do 12. oktobra.

(Izvor: Beta, B92)

XS
SM
MD
LG