Dostupni linkovi

Novi pacemaker bez baterija


Pacemaker koji za rad koristi snagu srca najnoviji je izum britanskih znanstvenika.

Bliži se dan kad pacemakeri i ostali medicinski implantati više neće trebati baterije već će ih pokretati energija tijela, piše Daily Mail.

Znanstvenici vjeruju da će uređaji bez baterija biti u primjeni za nekoliko godina. U ranijim pokušajima, uređaji su trebali barem 17 posto energije za rad uz sami rad srca. Pacemakeri se ugrađuju kada ljudima srce kuca sporije od uobičajenog. Aparat se ugradi u prsni koš odakle šalje električne impulse srcu te kontrolira njegov rad.

Baterije pacemakera traju od sedam do deset godina. Njihovo mijenjanje obavlja se pod općom anestezijom. Znanstvenici koji su testirali novi uređaj, tvrde kako za to nema potrebe jer srce samo proizvodi dovoljno energije.

Njemački liječnici transplantacijom koštane srži izliječili AIDS?


Presađivanje koštane srži putem matičnih stanica iz pacijenta koji je genetski otporan na virus HIV-a, izliječilo je pacijenta u Njemačkoj od infekcije tim virusom i AIDS-a. Njemački liječnici otkrili su kako već dvije godine, otkako je transplantacija na pacijentu obavljena, on nema simptome zaraze virusom HIV-a, prema svim obavljenim testovima, prenosi Reuters.

Pacijent koji je čudesno izliječen na ovaj način, Amerikanac je, koji već deset godina živi u Berlinu, a osim AIDS-a, bolovao je i od leukemije. Najbolji lijek za leukemiju, upravo je transplantacija koštane srži od zdravog donatora.

20 mjeseci bez traga bolesti

Doktori Gero Hutter i Thomas Schneider iz Odjela za gastroenterologiju, infekcije i reumatologiju bolnice Charite u Berlinu, kazali su kako su tražili donatora koji je genetski otporan na virus HIV-a. Kad su pronašli prikladnog donatora, ne samo da su izliječili leukemiju, već je nestao i AIDS .

"Danas, nakon više od 20 mjeseci od same operacije, testovi nisu otkrili prisutnost virusa HIV-a u tijelu pacijenta", stoji u priopćenju klinike.

Opasna metoda liječenja s visokim rizikom od smrti

Istraživači su naglasili kako to ne može postati standardna metoda u liječenju te opake bolesti, jer pacijentu se prvo moraju uništiti njegova vlastita koštana srž, kako bi se obnovila donatorovim. U međuvremenu, takav je pacijent izložen visokom riziku od smrti jer nema vlastiti imunološki sustav.


Nasini znanstvenici otkrili novi planet

Nasin Hubble Space teleskop samo nekoliko dana nakon reaktivacije napravio je prve snimke planeta izvan našeg sunčevog sustava pod vidljivim svjetlom. Planet nazvan Fomalhaut b ima triput veću masu od Jupitera i orbitira oko zvijezde Fomalhaut, udaljene 25 svjetlosnih godina od zviježđa Piscis Australis.

Novi planet Fomalhaut b
Fomalhaut je već godinama meta Nasinih lovaca na planete, s obzirom da se pretpostavljalo kako vanjskih pojas svemirske prašine krije još neotkriveno svemirsko tijelo, a najnovije Hubbleove snimke to potvrđuju. "Bilo je nevjerojatno zahtjevno napraviti ove snimke. Svjetlo koje emitira Fomalhaut b milijardu je puta slabije od njegov zvijezde. Program smo započeli još 2001. godine i naša se upornost napokon isplatila", kaže Hubbleov astronom Paul Kalas sa Sveučilišta u Kaliforniji.

.Svi lovci na egzoplanete danas su naučili važnu lekciju - pratite prašinu", kaže Marka Clampin, jedan od članova Nasinog tima koji je otkrio planet.


Promatrajući planet 21 mjesec znanstvenici su zaključili da se kreće oko zvijezde, iz čega se može iščitati da je uz nju gravitacijski vezan. Planet je od zvijezde udaljen 10,7 milijardi milja, što je udaljenost deset puta veća od one između Saturna i Sunca. Budućim opservacijama Nasini znanstvenici pokušat će snimiti infracrvenu svjetlost planeta i tražiti dokaze isparavanja vode u atmosferi što bi pružilo nove spoznaje o evoluciji planeta mlađih od 100 milijuna godina.


Otkrivena priamida stara 4.300 godina

Glavni egipatski arheolog Zahi objavio je otkriće 4.300 godina stare piramide u Saqqari, nekropoli vladara drevnog Memfisa.

Piramida je vjerojatno posljednje počivalište kraljice Sešešet, majke kraljice Teti, koja je osnovala 6. dinastiju Starog egipatskog kraljevstva i vladala od 2323. do 2291. godine prije Krista, prenosi AP.

'Jedina piramida koja je nedostajala bila je ona kraljice Sešešet i stoga sam siguran da ova pronađena pripada njoj', rekao je Hawass te dodao kako će 'to obogatiti naše poznavanje Starog egipatskog carstva'.

To je 118. piramida dosad otkrivena u Egiptu, rekao je Hawass.

Smatra se da je Dinastija 6 bila posljednja dinastija Starog egipatskog carstva te da je nakon nje u Egiptu zavladala glad i socijalne pobune.

Arheolozi planiraju ući u piramidu za dva tjedna, iako se vjeruje da je i ona opljačkana.

Artefakti, među kojima je drvena statua staroegipatskog boga Anubisa te figurice za obred pokopa datiraju iz novijeg razdoblja i arheolozi zaključuju da su se Nekropolom kao grobljem koristili stanovnici u doba starog Rima.
XS
SM
MD
LG