Dostupni linkovi

Mirjana Rakela dobitnica evropske nagrade


Mirjana Rakela
Mirjana Rakela

Ovogodišnje novinarske nagrade uručila je Maud De Boer-Buquicchic, generalna tajnica Savjeta Evrope na svečanosti u Strasbourg-u u okviru Dana evropskog razvoja (European Development Days).

Sa radio reportažom o djeci ratnicima novinarka RSE Mirjana Rakela dobila je nagradu “Lorenzo Natali”, visoko profesionalno priznanje koje dodjeljuje Evropska komisija, u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novina. Ova nagrada namijenjena je novinarima koji svojim javnim angažmanom stoje na strani ljudskih prava, demokracije i razvoja.

Nagrađena reportaža Mirjane Rakele, objavljena u regionalnoj emisiji RSE i na našoj web stranici, u novembru 2007. godine, natjecala se u konkurenciji sa 1500 novinarskih priloga iz Evrope, Azije, Latinske Amerike, zemalja Arapskog svijeta i Afrike.

Rakela je novinarsku karijeru započela krajem '70-tih na Radio Dubrovniku. Nakon toga bila je i glavna urednica lista za mlade “Polet”, pa dubrovačkog magazina “Laus”. Početkom 80-ih prelazi na Radio Zagreb. Slušatelji izvan granica Hrvatske pamte Mirjanu Rakela kao voditeljicu živog programa za inozemstvo, ali i kao urednicu informativnih emisija i izvjestiteljicu sa prvih linija bojišnice u najdramatičnijim godinama u novijoj hrvatskoj povijesti, početkom '90-ih.

Tijekom tih godina uporedo sa svojim poslom na Radio Zagrebu, surađuje sa CBS-om, Radiom Slobodna Evropa i drugim medijima. Od 1995. godine stalni je član redakcije SSALS na Radiju Slobodna Evropa u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Radi kao voditeljica regionalnih emisija, urednica za Hrvatsku i autorica brojnih analitičkih priloga i specijalnih programa za RSE.

U ime Evropske komisije ovogodišnje nagrade uručila je Maud De Boer-Buquicchic, generalna tajnica Savjeta Evrope na svečanosti u Strasbourg-u u okviru Dana evropskog razvoja (European Development Days).

“Lorenzo Natalie” nagrada ustanovljena je 1992. godine s ciljem da promoviše kvalitetno novinarstvo, a vezana je za ime entuzijaste evropskih integracija i bivšeg potpredsjednika evropske komisije koji je bio zadužen za kooperaciju i razvoj u EU od 1985. do 1989. godine.

U arhivi naše web stranice možete pročitati prvi i drugi nastavak nagrađene reportaže Mirjane Rakela.

Lorenzo Natali

Lorenzo Natali rođen je u Firenci 1922. godine. Talijanski partizan, iz Drugog svjetskog rata izlazi sa odlikovanjma i okreće se pravnoj struci. Nakon niza političkih funkcija u Italiji, postaje jedan od najaktivnijih evropskih političara i zagovornik proširenja Evropske unije.

Lorenzo Natali
Natalie je umro u Rimu 1990. godine. Nagrada koja nosi njegovo ime čuva sjećanje na njegovu predanost ideji ujedinjene Evrope, civilnom društvu i poštivanju ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG