Dostupni linkovi

Vraćanje na kraj


Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević

Potraga za haškim optuženikom Ratkom Mladićem nije uzaludna, pretres fabrike "Vujić-Valjevo" samo je početak akcije prekida finansiranja skrivanja haških begunaca, rekao je tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Dodao je, međutim, i da ne može sa stopostotnom sigurnošću da kaže da je Mladić u Srbiji. Svom kolegi iz Haškog tribunala Seržu Bramercu, kada u ponedeljak dođe u Beograd, kako bi procenio stepen saradnje Srbije sa sudom za ratne zločine u Hagu, Vukčević će predočiti šta je sve urađeno i preneti stav da je osnovni cilj Srbije hapšenje haških begunaca.


Podsetivši da će svako ko dostavi informaciju koja će dovesti do lociranja i hapšenja Mladića dobiti nagradu od milion evra, Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, naglasio je da se time demonstrira odlučnost Beograda da preostale obaveze prema Tribunalu budu što pre ispunjene:


"Nastojimo da pošaljemo vrlo jasnu poruku, ne međunarodnoj zajednici jer za to nema potrebe, našoj javnosti da ćemo učiniti sve da obaveze prema Tribunalu budu ispunjene jer država je platila vrlo visoku cenu zbog činjenice da je Ratko Mladić još uvek na slobodi."


Ljajić je, međutim, rekao i da ne zna gde se Mladić skriva, a ponovio je i ocenu ministra odbrane Dragana Šutanovca da će nakon hvatanja Karadžića biti teže uhapsiti Mladića jer su on i njegovi pomagači mnogo oprezniji.


Jelenu Milić, direktorku Centra za evroatlanske studije, zamolili smo da prokomentariše tu Ljajićevu izjavu:


"Ima logike u tome da hapšenje Karadžića možda može uticati na mogućnost lociranja Mladića, ali činjenica da tu postoji korelacija vam već nešto govori, da može nešto da se i prati - to možda i ne mora da bude tako kontraproduktivno kako su to naši zvaničnici predstavili. Mislim da će mnogo ozbiljniji test iskrenosti i napora koji državni organi ulažu u to da se haški optuženici privedu pravdi, ali i da se vojska i obaveštajne službe stave pod demokratsku kontrolu , što je i jedna od preporuka Evropske komisije, biti ponašanje svih relevantnih državnih organa posle najnovijih nalaza američkih veštaka o tome šta se desilo pre četiri godine u kasarni Karaš na Topčideru, sada kada je zaista već svima jasno da je vojnike ubilo treće lice. Mislim da bi dobar gest državnih organa bio i taj da razmisle zašto je Vuk Tufegdžić i dalje državni službenik i da pokažu dobru volju i da u onim slučajevima gde već imaju osumnjičene počnu da sprovode istrage, ako već ne mogu da uhvate Mladića."


Očigledno je da se vrtimo u krug. Ovo je ko zna koji po redu dolazak tužioca Bramerca, a pre toga je učestalo dolazila Carla del Ponte i stalno se ponavlja ista priča, kaže Goran Petrović, načelnik Službe državne bezbednosti u vreme Đinđićeve vlade. I on komentariše Ljajićevu ocenu da će nakon hapšenja Karadžića biti teže uhapsiti Mladića:


"Ne mislim da je to neka velika filozofska misao, ali opet se vrtimo u tom nekom začaranom krugu. Pitanje je zašto nismo isporučili Mladića onda kada ga je čuvala vojska. Dakle, jedna zvanična državna institucija je pružala logistiku, a sve to su podržavali kabinet predsednika i njegovi savetnici - Mladić tada nije bio oprezan i nije se skrivao već je uživao zaštitu države. Mi se sada vraćamo na kraj, prvo smo ga pustili da pobegne ili mu pomogli da se negde skloni, a sada lupamo glavu i razvijamo teorije da će sada biti mnogo teže da ga pronađemo. Dakle, država ili hoće i ima kapacitete da uhapsi nekoga ili neće, ne ume i ne može."
XS
SM
MD
LG