Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Globalna finansijska kriza: sastaje se G-20


Njurorška burza

Čelnici grupe G-20, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta i velike zemlje u razvoju, sastaju se u Washingtonu na razgovorima o obnovi globalne finansijske stabilnosti. Evropa je preuzela vodjstvo u iznalaženju rješenja za globalnu ekonomsku krizu, najtežu u posljednjih sedam desetljeća.

Kad je ekonomska kriza pogodila Evropu, posebno su se istakla dva državnika - britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Francuska trenutno predsjeda Evropskom unijom i Sarkozy je bio brz u pozivanju na transatlantsko rješenje krize. Rekao je da Evropa želi blisku suradnju sa Sjedinjenim Državama, da to treba biti 'suradnja dva saveznika, dva prijatelja, dva partnera koji dijele ista uvjerenja, vrijednosti i moraju odgovoriti na zajednički izazov'.


Premijer Brown ima iskustvo kad je ekonomija u pitanju. Prošli mjesec dobio je pohvale i kod kuće i u inostranstvu za paket pomoći i garancija glavnim britanskim bankama vrijedan 700 milijardi dolara. Ta finansijska pomoć postala je medjunarodni predložak za rješenje trenutne krize.

James Baughton, analitičar Medjunarodnog monetarnog fonda vidi ovaj sastanak kao prvi znak globalne spremnosti da se suoči s krizom:

"Činjenica da u Washington dolazi svih 20 lidera vodećih zemalja svijeta jasan je pokazatelj koliko je kriza snažno narasla. Ovo je velika šansa koju treba svakako iskoristiti."

Francuski predsjednik Sarkozy je bio taj koji je insistirao na sastanku eurozone koji je okupio 15 čelnika zemalja koje koriste euro, kao i Britaniju, kako bi se iznašlo rješenje za krizu. Sljedeći izazov za Sarkozyja i Browna bit će da nagovore Sjedinjene Države da predvode put oporavka globalne ekonomije.

Dosadašnji napori SAD nisu bili dostatni, tako da bi se na predstojećem samitu službeni Washington morao više angažovati. Evropa već sada gaji nadu da bi budući predsjednik mogao ozdraviti američku privredu, što bi pomoglo i poljuljanoj evropskoj. Jedini je problem kažu analitičari, što se ovoga vikenda na skupu Grupe 20 neće pojaviti Barack Obama, nego George Bush koji odlazi, pa mu prema tome nije posebno ni stalo za konkretnim akcijama.

Loš timing novi američki predsjednik pokušaće ublažiti slanjem dvoje svojih ljudi koji će ga predstavljati na ovom skupu. Medju njima je bivša državna tajnica Madeleine Albright koja će učestvovati u diskusiji u ime baracka Obame.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG