Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li odgoditi aplikaciju za EU?


Još jedna poruka stigla je zvaničnoj Crnoj Gori da bi trebalo da sačeka sa aplikacijom za članstvo u EU. Ovoga puta poruka je stigla od Marčela Vernole, evropskog parlamentarca i izvjestioca za Crnu Goru. Predstavnici ključnih političkih partija, međutim, smatraju da ovakve preporuke ne bi trebalo da spriječe Crnu Goru da aplicira do kraja ove godine.

"Za razliku od ostalih zemalja u okruženju, Crna Gora ima obavezu da materijalizuje većinsku volju građana i podnese aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju", rekao je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, odgovarajući na pitanje da li će poruke kao što je evropskog parlamentarca Marčela Vernole uticati da Crna Gora odloži aplikaciju.

Član evropskog parlamenta Marčelo Vernola je nakon razgovora sa predstavnicima političkih partija u Crnoj Gori saopštio da bi Crna Gora trebalo da sačeka 2009. godinu i da aplicira zajedno sa Srbijom, kako ne bi dobila negativan odgovor. Iako je izvještaj o napretku Crne Gore pozitivno ocijenjen, o čemu je govorio i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana, Vernola je rekao da bi pitanje podnošenja crnogorske aplikacije bilo ubrzano ako Srbija tokom 2009. godine dobije status kandidata za Evropsku uniju. Predsjednik SNP-a Srđan Milić kaže da će insistirati u razgovoru sa predstavnicima zemalja Evropske unije koji su razlozi za odlaganje aplikacije:

"Ja ću prije svega sa gospodinom Vernolom i u razgovoru sa ostalim zvaničnicima koji prestavljaju Evropsku uniju ili zemlje Evropske unije u Crnoj Gori insistirati na tome da mi se objasni koji su razlozi i sa druge strane jednostavno smatram da Crna Gora za razliku od drugih zemalja u okruženju ima obavezu da materijalizuje ogromnu većinsku volju građana koji traže da se izvrši aplikacija. Za razliku od mnogih drugih zemalja u okruženju Crna Gora ima rezuluciju ispunjavanja obaveza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju gdje je predviđeno do kraja godine da treba da se aplicira i moja jedina poruka je da će Crna Gora aplicirati do kraja godine."


Antievropskom lobiju odgovara da se aplikacija odbije


Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković kaže da će Crna Gora odlučiti kada će aplicirati, bez obzira na stavove pojedinih predstavnika evropskog parlamenta i zemalja Evropske unije. Aplicira se onog trenutka kada država sama ocjeni da je ispunila dovoljno političkih i ekonomskih kriterijuma i demokratskih standarda, kaže Vuković:

"Mi imamo iz istog Evropskog parlamenta, uvažavajući gospodina Vernolu, daleko brojnije poruke da treba da apliciramo. Imamo i od Džudi Bat van Evropskog parlamenta iz jednog značajnog instituta, od mnogih ambasadora, od mnogih zemalja sa zvaničnih mjesta. Prema tome, ovo je jedno od mišljenja koje, bar kako ja vidim stvari i koliko ja pratim, koje je manjinsko mišljenje. A posebno je neprijatno kada se sudbinu Crne Gore, ma koliko to bilo objektivno možda i shvatljivo, vezuje sa sudbinu bilo koje susjedne zemlje koja je u velikim problemima, štu sugeriše da će Evropa preći na takozvani paket kada je dalje proširenje Evropske unije na Balkan u pitanju."

I predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da Crna Gora treba da aplicira u Evropskoj uniji. Međutim, on se pribojava da bi određenim krugovima u Crnoj Gori moglo da odgovara odlaganje aplikacije kao i stavovi pojednih evropskih zvaničnika u tom pravcu:

"Lično ja i Pokret za promjene maksimalno lobiramo kod naših prijatelja u Evropskoj uniji za aplikaciju Vlade Crne Gore i mi ćemo podržati, ako Vlada Crne Gore aplicira, podržaćemo ideju. Jer, ustvari, antievropskom lobiju u Crnoj Gori koji dominantno utiče i na odluke Vlade odgovara da se aplikacija odbije, a svim onim građnima koji istinski žele da Crna Gora postane dio Evrope odgovara da što prije počnemo taj proces i što prije krenemo na taj dugački put. Mi smo mislili da treba i ranije u vrijeme slovenačkog predsjedavanja da je to bila bolja pozicija nego sad što se tiče Evropske unije, posebno je trebalo da bude poslije referenduma u Irskoj jer tada nije bilo ni toga razloga koji nije ni sad irelevantan. Mi moramo da krenemo na taj put i vrlo dobro je da Vlada Crne Gore aplicira što prije iako je sumnjam da će to uraditi jer to upravo ne odgovara nekom antievropskom lobiju koji bitno utiče na odluke Crne Gore."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG