Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radmanović za RSE: Prevazišli smo retoričke sukobe


Nebojša Radmanović u razgovoru sa Dženanom Karabegović

U intervjuu za RSE, nakon što je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović ocjenjuje, uz ostalo, da sporazum koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA pokazuje prevazilaženje nacionalističkih retoričkih sukoba u BiH, na koje su, kaže, iz Brisela opravdano upozoravali.

RSE: Gospodine Radmanović, preuzeli ste dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Koji će biti vaši prioriteti na toj poziciji u narednom periodu?


Radmanović
: Teško je reći da predsjedavajući ima svoje isključive prioritete. Prioriteti su rada Predsjedništva u cjelini, i pitanje je koliko predsjedavajući sam može davati poseban ton tome. Ali oni jesu prioriteti za koje smo se svi opredijeli, dakle ispunjavanje obaveza na putu BiH prema EU jeste pravi i jedini suštinski prioritet BiH, pa i Predsjedništva. Detalji su u tome što Predsjedništvo nema direktne nadležnosti kada je u pitanju put prema EU. Taj posao izvršava Savjet ministara, ali Predsjedništvo ima mogućnosti kroz korištenje svojih ustavnih ovlaštenja da pomogne na izvršavanju tih zadataka, i mislim da ćemo na tome raditi.


RSE: Može li BiH brže koračati prema EU i ko je na tom putu usporava?


Radmanović: BiH ne samo da može nego i mora brže koračati. Ponekad sami sebe usporavamo, a ponekad predstavnici međunarodne zajednice koji, čini mi se, još uvijek nisu shvatili gdje su kočnice na ovom putu. Sve je to moguće bolje raditi ukoliko imamo potpune dogovore unutar BiH, što nije uvijek prisutno. S vremena na vrijeme poremetimo odnose, koji su inače vrlo labavi, i onda nam to znači pola godine popravljanja odnosa i zastoja u nekim reformskim procesima. Milsim da ćemo poslije naredne sjednice Vijeća za implementaciju mira sami morati brže ulaziti u realizaciju prihvaćenih obaveza.


RSE: Prema vašoj ocjeni, da li BiH ostavlja loš dojam u svijetu zbog neslaganja unutar Predsjedništva?


Radmanović: Ponekad tačno ostavimo takav utisak - i to je dio naše prirode, dio naših razlika u BiH, dio i sukoba koji proizlaze iz razlika ovdje, na domaćem tlu. Dakle, koliko god radimo kvalitetno, dobro, koliko god se dogovaramo, to možemo da poremetimo raznim različitim istupima u javnosti, pogotovo van granica BiH. I to nam se, kao što vi dobro primjećujete, često dešava i onda ljudi koji ne vode svaki dan računa o BiH u svijetu, kada čuju različite izjave, različite pristupe, ne mogu da shvate šta se ustvari dešava. I sasvim logično počinju da razmišljaju loše o BiH.


RSE: Evo dobili smo briselski dokument koji su usvojili ministri vanjskih poslova EU. U dokumentu su iskazali zabrinutost retorikom koja preovladava u BiH. Može li se ona izbjeći i, prema vašoj ocjeni, je li BiH u stanju da sve to što stoji u dokumentu i ispuni?


Radmanović: Strane diplomate su, posmatrajući stanje ovdje, rekli da je BiH u prvoj polovini ove godine dobro napredovala, a da se u drugoj polovini pojavio zastoj. Moram reći da se mi moramo u BiH potruditi da i druga polovina i naredna prva polovina budu sve kao ova prva polovina 2008. - i ja mislim da je to moguće. Opravdanje za nas je što je u drugoj polovini godine bila predizborna kampanja. Mi u BiH još uvijek dobijamo glasove tvrđom nacionalističkom retorikom i onda to poremeti odnose najmanje za pola godine. I sa tog stanovišta su u Briselu u pravu kad kažu da je retorika poremetila ukupne odnose. Međutim, mi ćemo završiti priču oko retorike, već ona se dijelom, ne u potpunosti, popravlja. Sporazum koji su lideri tri političke partije potpisali pokazuje prevazilaženje tih retoričkih sukoba i otvara optimizam u BiH. Prirodno, treba više političkih partija i lidera da se uključi u to da bi sve funkcionisalo kako treba.


RSE: Šta mislite hoćete li imati problema unutar samog Predsjedništva s obzirom da gospodin Silajdžić, kao lider Stranke za BiH, nije učestvovao u posljednjim dogovorima?


Radmanović: To ćemo znati uskoro. Čim Savjet ministara dođe do nacrta budžeta odmah ćemo vidjeti da li postoji mogućnost da to Predsjedništvo utvrdi kao prijedlog. Ako ne bi došlo do saglasnosti u Predsjedništvu, onda je BiH u malo težem problemu nego što nam se danas čini.


RSE: Kako ocjenjujete odnose BiH prema susjedima, posebno ovim bližim - Srbiji i Hrvatskoj?


Radmanović: Ja mislim da je neophodno napraviti što je moguće bolje odnose sa susjedima. Moramo doći u situaciju da održavamo međudržavna vijeća i da realizujemo ono što zaključimo. Moj cilj jeste da već u narednom mjesecu dogovorimo u Predsjedništvu međudržavna vijeća i sa Srbijom i sa Hrvatskom i da krenemo da vadimo iz ladica probleme koje imamo.


RSE: Uprkos činjenici kako se bh. Predsjedništvo bira po nacionalnom principu, možete li za sebe reći da u narednih osam mjeseci ćete biti predsjednik svih građana BiH?


Radmanović: Bez obzira na to ustavno određenje, ja mislim da sam u ovom momentu predsjedavajući Predsjedništva koji radi u interesu svih - i jednog i drugog entiteta i sve tri konstitutivna i ostalih naroda. Ja tako i kao čovjek funkcionišem i potrudiću se da to tako i ostane, ne samo ovih osam mjeseci nego i naredne dvije godine koliko sam u Predsjedništvu.


RSE: I na kraju, kakvu budućnost prognozirate Bosni i Hercegovini?


Radmanović: Ja BiH već za godinu dana vidim kao kandidata za EU. Mislim da moramo postati kandidati zajedno sa našim sujedima i da ako neko razmišlja i u Evropi i kod susjeda i ovdje da može BiH da zaostane na tom putu, u kandidatskom, taj se vara jer onda to stvara posebne probleme ne samo Bosni i Hercegovini nego i u regionu i u Evropi.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG