Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štednja u svemu, ali ne na Pelješkom mostu!


Ivo Sanader

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je zamrzavanje plaća i štednju u javnom sektoru, kako bi Hrvatska spremnije dočekala nadolazeću ekonomsku krizu. Opozicija i sindikati odgovaraju da su posrijedi vatrogasne mjere koje neće riješiti problem i upozoravaju da Sanader nikako da odustane od svog omiljenog projekta – izgradnje Pelješkog mosta.

Zamrzavanje plaća u sljedećoj godini za državnu i lokalnu upravu i javna poduzeća, reforma zdravstva sa većim sudjelovanjem korisnika u financiranju sustava, štednja na svim razinama, ali i zadržavanje onih infrastrukturnih projekata koji će biti generator razvoja - to je plan što ga je premijer Ivo Sanader najavio kao program pripremanja Hrvatske za nadolazeću ekonomsku krizu, koja se u Hrvatskoj još nije počela osjećati. Zbog situacije koja se mijenja iz dana u dan, sa donošenjem proračuna čekat će se do zadnjeg trena što ga zakon dopušta:

"Vlada ide sa prijedlogom proračuna sa nula deficitom. Već i jedan posto deficita, kada bi smo imali, bi značilo daljnje zaduživanje za 2,9 milijardi. Rast procjenjujemo od dva do 2,5 posto. Tome će sigurno pridonijeti zadržavanje infrastrukturnih poslova i radova, od projekata autocesta, željeznica, vodoopskrbe, plinofikacije."

Struka upozorava da Sanader ne predlaže način kako da se iziđe iz krize. Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i predsjednik Društva hrvatskih ekonomista, Ljubo Jurčić:

"Dobar element te politike je da se prione štednji tamo gdje se ne mora trošiti, ali ipak nema promjene ekonomske politike u ovoj stagnaciji gospodarstva - da se preusmjere sredstva na ona koja će potaknuti razvoj. Mi ovakvom politikom i ovakvim pristupom omogućavamo ugodniji pad, ali sada se traži politika kako zaustaviti pad i taj pad okrenuti u razvoj."

Sindikati će odluku o zamrzavanju plaća dobro razmotriti, ali Vlada treba odustati od nekih infrastrukturnih projekata - poručuje predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribić:

"Čini mi se da je izgradnja Pelješkog mosta trenutno apsolutno neprimjerena. To je potreba Hrvatske, ali za puno bolja vremena nego što su ova. Mi moramo vidjeti da li će se odustati od gradnje Pelješkog mosta."

Na istom tragu je i poruka predsjednika Mesića:

"Izlaz nije u manjoj potrošnji. Izlaz je u drugačijoj potrošnji. Treba prekinuti ulaganja u objekte koji se amortiziraju tek nakon niza godina, ili dugog niza godina. Umjesto toga, oslobođeni novac valja odmah ulagati u ono što daje brze efekte."

Sanader, međutim, od Pelješkog mosta – ne odustaje!

"On ne samo da je važan za teritorijalno povezivanje kontinentalne Hrvatske sa hrvatskim jugom i za revitalizaciju Pelješca i otoka koji gravitiraju Pelješcu, nego je Pelješki most ključna pretpostavka šengenskog režima u Hrvatskoj."

Predsjednik oporbene Hrvatske narodne stranke i ministar razvoja u Račanovoj vladi, Radimir Čačić, kaže da se ne smije štedjeti na plaćama javne uprave, koja u 70 posto ima osnovicu do 500 eura mjesečno, a sa druge strane:

"Istovremeno nastaviti bahato, štetno, neodgovorno ili kako god hoćete, razbacivanje novca hrvatskih građana na politikantske projekte tipa Pelješki most, naknadna izgradnja čvora do svog rodnog sela, dvostruko veće cijene za kilometar autoceste nego što su tržišne i tako dalje."

Taj bi se novac mogao preusmjeriti u turizam, stanogradnju i brodogradnju, kojoj sada, procjenjuje Čačić, nije vrijeme za privatizaciju.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG