Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Konačno razrešenje ubistva gardista?


Kasarna Topčider

Misterija stradanja dvojice gardista nekadašnje vojske Srbije i Crne Gore u beogradskoj kasarni Topčider uskoro bi, možda, mogla da bude razrešena, nakon što je iz Sjedinjenih Američkih Država stigla nova ekspertiza. Četiri godine od ovog događaja zvanično nije utvrđeno da li su vojnici poginuli u međusobnom obračunu, ili ih je neko ubio.

"Istina je dokazana, ubio ih je neko treći i zavesa je spuštena. Mislim da u Srbiji ne postoji osoba kojoj nije jasno da su gardisti pobijeni. Mogu jedino još KGB-u da pošalju da veštači još jednom, ali niko ne može protiv činjenica."


Ovako je Vladan Batić, advokat porodica gardista koji su pod nerazjašnjenim okolnostima smrtno stradali na straži u beogradskoj kasarni Topčider, prokomentarisao sudsko-medicinski izveštaj eksperata okruga Ouklend iz Mičigena. Uz opasku da nova analiza nije ni bila potrebna, jer se sve već odavno zna, Batić je javnosti predstavio ključne rezultate veštačenja američkog tima, koji je vodio poznati ekspert Ljubiša Dragović, glavni veštak okruga Ouklend:


"Nema objektivnih materijalnih dokaza na kojima bi se zasnovala verovatnoća da je vojnik Jakovljević lišio života vojnika Milovanovića ili da je vojnik Milovanović lišio života vojnika Jakovljevića. Na kraju je nalaz da je, po mišljenju eksperta Ljubiše Dragovića, obojicu vojnika lišio života neko treći."


Ovaj nalaz urađen je po zahtevu istražnog sudije beogradskog Okružnog suda, koji je prosleđen američkom Federalnom istražnom birou, koji je uradio balističko veštačenje, a sudsko-medicinsko zatražio od tima stručnjaka iz Ouklenda. Zaključak FBI-jevih eksperata iz laboratorije Kvantiko u Vašingtonu bio je da vojnici nisu mogli ubiti jedan drugog, što je zaključila i nezavisna komisija u Srbiji, dok je jedino vojna istraga tvrdila da su Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević stradali u međusobnoj vatri.


Branimir Aleksandrić, direktor beogradskog Instituta za sudsku medicinu, koji je u ovom slučaju bio konsultant vojnog tužilaštva, za naš program je izjavio da ostaje pri zaključku vojne istrage, i da ga nikako ne može pobiti veštačenje iz Ouklenda:


"Rekao sam da ne postoji treće lice. Ako mi bi bilo ko argumentima dokaže da grešim, ja ću priznati svoju grešku. Novo veštačenje je stiglo i napisano je na dve strane, a bilo je dvoje mrtvih sa šest povreda i mnoštvo tragova. Da se sve to, čak i samo činjenično, opiše ne bi moglo da stane na dve i po strane – to je vrlo neozbiljno. Drugo, kolega Dragović je napisao da je njegovo mišljenje da je obojicu vojnika lišio života neko treći, dok god se ne nađu neoborivi dokazi koji bi ukazali na suprotno. Mislite li da je to veštačenje u redu?! Drugim rečima, ovo je paušalna ocena koju može svako da napiše, odnosno ovo veštačenje nije veštačenje po sudsko-medicinskoj metodologiji nego jedno obično pismo ili novinarski članak."


Sa druge strane, Predrag Savić, advokat porodica stradalih, kaže za naš program da su vojni organi opstruirali istragu što je dokazano, kako tvrdi, i navodima izveštaja iz Ouklenda gde stoji da je "iz priloženog materijala očigledno da su iz objektivnih i subjektivnih razloga učinjeni brojni propusti, počev od narušavanja lica mesta, preko rada tokom autopsije, do analiza uniformi i oružja":


"Nisu uzeti DNK uzorci, hici iz tela jednog od vojnika su izvađeni od strane osobe koja je vršila obdukciju i dati na ruke tadašnjem vojno istražnom sudiji bez zapisnika – dakle, njih više nema. Pravili su lakrdiju, izgledalo je smešno, a na kraju su vojni istražitelji rekli da je DNK analizom nemoguće bilo šta utvrditi i da oni koji tvrde suprotno suviše gledaju naučno-fantastične filmove i Dosije X."


Zbog svega toga, advokati porodica vojnika zatražili su krivičnu odgovornost pripadnika vojnog pravosuđa i istražnog sudije Vuka Tufegdžića, koji kaže da ga to ne zanima jer je radio profesionalno:


"Opet se diže prašina pre nego što se u sudu uradi bilo šta. Na osnovu svih tragova, ono što smo mi utvrdili je, u to sam siguran, apsolutno tačno. Smrtne posledice kod Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića nastale su isključivo njihovim međusobnim dejstvom – treće lice ne postoji."


Procesno-pravno, slučaj Topčider već četiri godine je u fazi pretkrivičnog postupka. Predmet je u Okružnom tužilaštvu koje ima mogućnost da zahteva pokretanje istrage protiv N.N. lica zbog ubistva, da zatraži dodatna obaveštenja, ili da zaključi slučaj ukoliko proceni da za to nema elemenata.


Advokat Vladan Batić smatra da ima pregršt dokaza za otvaranje postupka, i pretpostavlja da je do opstrukcije vojne istrage moglo doći zbog mogućnosti da se u pozemnom objektu Karaš, koji su čuvali stradali vojnici, krio haški optuženik Ratko Mladić, i da su ubijeni jer su videli nešto što nisu smeli:


"Zato što je 1. oktobra 2004. godine Karla del Ponte rekla da se Ratko Mladić skriva u objektu Karaš, a posle nekoliko dana se dogodilo ubistvo. Onda je nastupila vojna istraga, ali oni nisu ulazili podzemni objekat Karaš iako se jedan od ulaza nalazio na nekih tridesetak metara od mesta na kojem su ubijeni gardisti. Pokojni Dražen Milovanović je na samrti više puta ponavljao reči "iznutra, iznutra" – nije rekao da ga je ubio Dragan nego reči "iznutra, iznutra"."


Dražen Milovanović iz Tekije kod Paraćina imao je 21 godinu u trenutku smrti, kao i Dragan Jakovljević iz Bele Reke kod Šapca. Njihovi roditelji, Janko Jakovljević i Petar Milovanović, posle svega traže samo istinu:


"Ono što smo tvrdili, to se i desilo u Topčideru. Dragan i Dražen su ubijeni i mi insistiramo da svi počinioci budu kažnjeni."

"Oni se nisu međusobno poubijali, od prvog dana su nas lagali, a mi četiri godine čekamo odgovor. Kako je nama?! Žena mi ostala kući, plače i pije tablete, a ni vojska ni država se ne pitaju kako je nama."
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG