Dostupni linkovi

Penzioneri u gradu milionera


Budva
Budva

Opština koja plaća milionske sume za koncerte i festivale izdvojila je jednokratnu pomoć za 200 najugroženijih penzionera u iznosu od po 30 eura.

Ne zna se što je tužnije, to što je grad milionera častio penzionere sa 30 eura, ili to što su penzioneri iskreno zahvalni na tolikoj pomoći:

"Svaka pomoć, koliko gođ dođe, penzionerima je dobro, naročito za one koji primaju 100, 120 eura. Trideset eura ovi nesretni penzioneri na neki način odugovlače, cijepaju, snalaze se na različite načine da bi preživjeli", kaže jedan penzioner.

Na naše pitanje kako žive penzioneri u gradu milionera odgovara:

"Svakog dana sve jadnije. Pravda se to nekom ekonomskom trenutnom situacijom. Za penzionere nema para, a za druge kojekakve rabote opština nađe para."

Ali, kažemo, dobili ste evo 30 eura, i to nepovratnu pomoć!

"Nije se to dobilo, to je pokušaj da se vrati ono što je ukradeno, opljačkano od penzionera, od njihovih redovnih penzija.", odgovara penzioner na naš komentar.

Pomoć od 30 eura neće dobiti svi penzioneri, samo 200 najugroženijih. Ostale akcije pomoći izgleda neće imati čak ni toliko efekta, kažu u penzionerskom Udruženju Budve:

"Mi smo prošlih godina tražili sponzorstvo od supermarketa, da nam daju namirnice u ulju, šećeru, brašnu, i prošle godine oni su nam zaista dali 100 paketa, to smo podijelili penzionerima, a ove godine sve je skuplje, tako da i te prodavnice, ti marketi, nijesu u mogućnosti toliko da nama izlaze u susret."


Drugo lice Budve

U Budvi ima oko 2.500 penzionera, većina živi sa minimalnim primanjima, a pristojan život imaju samo oni o kojima brine porodica, jer je nemoguće ekonomisati sa stotinjak eura.


"Možete samo da zamislite što može da se kupi i što može da se uradi ako primite penziju 100 ili 120 eura, kada mora da se plati voda, struja, komunalne takse i što ostane da se rasporedi na 30 dana. Penzioner može bijedno da živi, ali to ti je tako", navodi još jedan naš sagovornik, penzioner.

Iako važi za grad milionera i opštinu gdje se preko noći obrću velike pare, drugo lice Budve najbolje se vidi u pogledu njenih najstarijih građana:

"Penzioneri su pomalo odbačeni, kako nastaje novo društvo tako penzionere, da ne kažem sa prezrenjem, ali tako penzionere posmatraju kao ljude od danas do sjutra. Nijesu poštovani onoliko koliko bi trebalo", ocjenjuje penzioner.

RSE: Vidim ovdje jednu veliku staru fotografiju Josipa Broza, iz koje je to godine:

"Ja ne znam iz koje godine je slika, ali ona je tu, i treba tu da stoji," odgovara penzioner.

RSE: Jeste li u to vrijeme mislili da će ovako teći penzionerski dani?

"Period dok je bio Josip Broz Tito mi smo živjeli jako dobro, i ova slika je simbol našeg standarda, jer mi smo u to doba jako dobro živjeli i penzioneri i ostali ljudi, i solidarnost je bila izražena na velikom nivou, svi su jedan drugom pomagali i svi su imali. Međutim, sada je ovo drugo vrijeme, niko nikoga ne pomaže. Svaki se snalazi kako zna i umije", zaključuje.

XS
SM
MD
LG